Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Георги Първанов: Няма по-силно оръжие от оръжието на националната кауза

Шипка. Шипка е върхът, чрез който България измерва своето достойнство. Това заяви президентът Георги Първанов пред събралите в подножието на паметника на свободата на връх Шипка по повод 130-годишнината от Шипченската епопея.


“При всички спорове, днес от дистанцията на времето, можем да кажем категорично, че именно тук бе решена съдбата на войната, тук българите, заедно със своите съюзници, отблъснаха, образно казано, с гърдите си многобройната войска на Сюлейман паша”, подчерта държавният глава.

 

Той бе категоричен, че българските граждани са се показали достойни за това да имат самостоятелна държавност. “Със сигурност можем да кажем, че Шипка не е просто връх на национална ни история, той има своето европейското значение. Малко е да се каже, че Шипка даде своя принос за победата във войната. От тук Европа разбра, че България има отново своето място на европейската политическа карта”, каза още в словото си президентът Георги Първанов.

По думите му Шипка е връх, който има трайно запазено място в националната историческа памет, той е символът на дълбоката, силна признателност към нашите освободители. “Затова днес и през цялата година, когато отбелязваме 130 години от Шипченската епопея, ние свеждаме чела в знак на признателност към героите освободители, пред хората, дали живота си, за да бъде България свободна. Днес ние казваме – дълбок поклон пред светлата памет на героите. Да живее България”, завърши словото си президентът Георги Първанов.

 


Готов съм да посреднича и да играя активна роля в решаването на проблема с напрежението между роми и българи, заяви пред журналисти президентът Георги Първанов.

 

Държавният глава бе категоричен, че законът трябва да се спазва от всички етноси и религии. Според него не е необходимо да се свиква Консултативният съвет за национална сигурност. По повод идеята за създаване на национална гражданска гвардия президентът каза, че това не е нова идея и тя има аналог в редица европейски страни. Георги Първанов обаче бе категоричен, че единствената функция на една гражданска гвардия, е да подпомага хората при бедствия и аварии, а не да изпълнява политически функции.

Държавният глава определи идеята за национална гвардия на Боян Расате като етническа.

“Можем да си представим какво ще стане, ако всеки един етнос започне да създава подобни гвардии. Това е най-близкият път към етническо и религиозно противопоставяне” посочи Георги Първанов.

Държавният глава е на връх Шипка, където днес се чества 130-годишнината от Шипченската епопея.


 Деница ГЕОРГИЕВА радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж