Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Осмият театрален фестивал „Комедийният хит на сезона” в Казанлък остана без награда на журито

 Осмият театрален фестивал „Комедийният хит на сезона” в Казанлък остана без награда на журито тази година

Kазанлък. Нито един спектакъл, представен в рамките на осмия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона” в Казанлък, не получи голямата награда на тричленното жури в състав: театроведът д-р Светла Бенева – председател, Стилиян Петров – режисьор и директорът на старозагорския театър Александър Събев, предаде кореспондент на радио “Фокус” – Велико Търново .

Главната причина за неприсъждането на наградата „Чудомир” се оказва в подхода на режисурата. По думите на д-р Светла Бенева всичките четири спектакъла, играни на казанлъшката сцена, са останали: „беззъби и безлични, макар да се виждат усилия и замисъл да се постигне нещо”. Д-р Бенева бе категорична, че жанрът обаче остана недоразвит и в повечето класически произведение прочитът е останал формален.
От всички поставени на казанлъшката сцена комедийни спектакли най-висока оценка на публиката - 5.65 по шестобалната система, е получила постановката „Женитба” на актьорите от Народен театър „Иван Вазов” със сценична версия на Никола Петков. Спектакълът се игра на 29-ти март и бе посветен на 200-годишнината от рождението на Николай Гогол. В него участие взеха: Рени Врангова, Добринка Станкова, Милена Атанасова, Мариус Донкин, Валентин Танев, Антон Радичев, Марин Янев, Стоян Пепеланов, Пламен Пеев, Жоржета Чакърова и Петър Горанов. Победителите ще получат техника по техен избор на стойност 500 лева.
На второ място казанлъшката публика е оценила спектакъла на Теди Москов „Пътува Одисей”, който бе представен снощи. Участие е постановката взеха: Велимир Велев, Иван Ласкин, Александър Дойнов, Йоана Буковска, Александра Сърчаджиева, Мая Новоселска, Юлиян Рачков, Борислав Стоилов.Постановката е получила оценка 5.41.
5.30 като оценка е получил спектакъла „Ревизор” на театър София. Най-ниска оценка – 4.94, публиката в Казанлък е дала за постановката от първия ден на „Комедийният хит на сезона” „Президентска опера” - мюзикъл от Христо Бойчев, Пламен Мирчев и Борис Панкин – спектакъл на Родопски драматичен театър – Смолян.
Д-р Светла Бенева: Днешната публика е абсолютно невежа по отношение на познание за театъра

Казанлък. „Днешната публика е различна и абсолютно невежа по отношение на познание за театъра”, заяви за радио “Фокус” –Велико Търново д-р Светла Бенева – театровед и председател на тричленното жури в осмия театрален фестивал „Комедийният хит на сезона”, който се проведе по време на 16-тото издание на Чудомировите празници. Д-р Бенева посочи, че днес в театъра влизат предимно млади хора – 25 – 30 – годишни, а по-възрастното поколение, което преди години е ходило на театър, за да види емблематични актьори, го няма. „Младата публика влиза в театъра днес със солетите, с пуканките, с бутилките и хартийките. Тя няма никакво познание за изкуството и за това в каква сграда влиза, предвид на това, че сградите са културни институции, символ и произвеждат ценности. За да общуваш директно с актьорите, трябва да имаш съответното поведение”, заяви д-р Светла Бенева. По думите й, по-лесно достъпните спектакли са спечелили вече младата публика, но оттук нататък тя трябва да се образова.

Деница ГЕОРГИЕВА Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: