Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Павел баня „тръгна” „По стъпките на Царя и Царицата”

Среща на избирани пред годините Царици на розата и Царе на минералната вода с кмета на Павел баня Иса Бесоолу се проведе в рамките на Празника на розата и минералната вода. „По стъпките на Царя и Царицата” се провежда за първи път в града по инициатива на настоящия градоначалник.Кметът приветства уважилите инициативата царе и царици, сред които бе и Марияна Андреева Богданова, избрана за Царица Роза през далечната 1967 г. Дамата сподели изненадата си, че след толкова години има удоволствието да си припомни и сподели емоциите от тогавашния конкурс. Тя разказа за тогавашния “избор” на Царица Роза, когато Павел баня е била още село. Днес Богданова живее в Стара Загора и вече е пенсиониран учител, но винаги се връща в Павел баня. Тя подари на кмета личния си снимков архив от конкурса през 1967 г.

В Павел баня царица на розите се избира за първи път през 1967 г. След това след известно прекъсване, през 2005 г. конкурсът е подновен, но в напълно различен вид и устав. От тогава до сега се провежда всяка година, като през последните три години изборът е онлайн. Преди това е бил със специално сформирано за целта жури. Цариците и Царете на днешната среща приветстваха изборът да бъде онлайн и занапред. Оказа се, че сред избраниците през годините има Царица и Цар, който от 5 година насам са и “избраници” в живота. Това са Ангелина Иванова - Царица Роза през 2018,  и Красимир Филипов - Цар на минералната вода през 2016.

Избраната през 2020 г. Милица Милушева пък бе на срещата заедно със сестра си - Камелия Милушева - Петрова, която е избрана за Царица на розата през 2012 г.  

Оказа се, че две от цариците на срещата днес - Ния Бошнакова (2010 г.) и Павлина Панова (2009) са родени на една и съща дата - 26 юли. След срещата в кабинета на кмета Бесоолу, Цариците на Розата и Царете на минералната вода, заедно с градоначалника, засадиха розов храст, символ на приятелството между всички тях. Те си обещаха следващата година да се срещнат отново в Павел баня по Празника на розата със съвместна инициатива.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж