Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Бойко Борисов посети изцяло обновения манастирски комплекс в ШипкаБойко Борисов присъства на официалното освещаване на манастирския комплекс на територията на храм паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. В първият ден от Светлата седмица, комплексът бе осветен от негово Високо преосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който преди това отслужи света божествена златоустова литургия в храма, където продължава да тече ремонт на камбанарията. През лятото на 2020 година, тогавашното правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти с Министър-председател Бойко Борисов, одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1 млн.612 хил. лв. за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.Манастирският комлекс бе изцяло ремонтиран с 3 млн. лв., отново с отпуснати от правителството на Борисов средства в началото на 2021 година.

Сградата на бившата семинария вече е изцяло ремонтирана и обзаведена. Оборудван е и медицински кабинет. Митрополит Киприан показа резултата на Бойко Борисов, който коментира, че когато за пръв път е посетил мястото сградата е била без покрив, а гредите са били паднали в стаите.

Реновираната сграда е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза  до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: