Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Генчо Генчев определи Бюджет 2022 на Община Казанлък като бюджет на инфлациятаГосподин  Генчев, как бихте определили Бюджет 2022 на Община Казанлък? В предишни години бюджетът беше определено социален и балансиран.

Мога да кажа, че тази година той няма да бъде социален и балансиран, тъй като има много фактори, който влияят на формирането на бюджета на Общината за 2022 година. Проектобюджета на Общината за тази година възлиза на 89 млн. 294 хил. 971 лв., което е с 13 млн.367 хил. 610 лв. повече вв сравнение с бюджета за 2021 година. Увеличението главно се дължи на увеличението на държавните дейности, което е в размер на 7 млн. 389 хил. 559 лв. Заради забавено приемане на държавния бюджет, Общината реално може да разполага с бюджет за тази година едва през месец май. Спокойно можем да наречем този бюджет – бюджет на инфлацията. Но въпреки скока на цените на ток и горива, местните данъци и такси в община Казанлък нямада бъдат увеличавани, което е и приоритет на кмета Галина Стоянова, и е подкрепено от общинските съветници на ПП ГЕРБ. Така че, гражданите на Казанлък, в това отношение, могат да си поемат глътка въздух.

Защо можем да наречем този бюджет – бюджет на инфлацията?

Защото виждате какво се случва с цените на пазара на горива, стоки за бита, електроенергия. Цените са космически високи. Това правителство на практика допусна многократно увеличаване на тези цени. Което води до непосилна инфлация за населението. Не искам да политизирам въпроса, а само маркирам фактите, всичко това се отразява на джоба на всяко едно българско домакинство. Недалновидните популистки правителствени решения намериха своето отражение и върху общинския бюджет.

Ще има ли средства в бюджета за 2022 година за продължение на социалните политики на Община Казанлък? Общината има добър опит в това отношение.

В бюджета за  2022 година това, което прави Общината и на което трябва да отдадем заслуженото, е продължаването на социалните и политики като: подпомагане на тежко болни граждани за скъпоструващи операции, еднократна финансова помощ за млади семейства с новородено, осигуряване на стипендии за млади медицински специалисти в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, осигуряване на средства за Фонд „Ит витро“ и подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Всичко изброено се дължи на съставянето на такъв бюджет от Общинска администрация, както и на подкрепата на съветниците от ПП ГЕРБ.

От 1 април отпаднаха таксите в детските заведения в страната, но средствата предвидени от държавата са недостатъчни и в този случай част от тежестта пада върху общините?

Да, с решение на правителството от 1 април падат таксите в детските градини и ясли. За съжаление с това се натоварва още повече общинският бюджет, тъй като средствата от държавата са крайно недостатъчни и не могат да покрият разходите за изхранване на децата в тези заведения. Това налага дофинансиране от общинския бюджет със средства в размер на близо половин милион лева за т.нар. безплатни детски градини и ясли.

Какви проекти на Община Казанлък за 2022 година ще покрие бюджетът?

Със закъснялото приемане на държавния бюджет, закъснява и приемането на бюджета на Общината. Но въпреки всичко и през тази година Община Казанлък ще работи по вече започнати проекти ще се старае да финансира нови такива. Някои от тези проекти са: „Интегриран градски транспорт – етап 2“, третия етап на изграждане на Детската академия за таланти в село Розово, изграждане на социални жилища в Казанлък, планирани са и дейности за облагородяване на околоблокови пространства, изграждане на физкултурен салон в Математическата гимназия, продължаване на пешеходната зона на ул. „Ген. Скобелев“, както и изграждане на детски площадки и съоръжения в междублоковите пространства. Заложени са 2 млн. 109 хил.лв. за асфалтиране на улици в града и населените места в община Казанлък. За ремонт на тротоари са предвидени 402 хил.420 лв. и 250 хил.лв.за ремонт на четвъртокласната пътна мрежа.В проекта за бюджет са предвидени средства и за 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в Общинска администрация. Това показва, че Общината е загрижена за своите служители.

Бюджет 2022 година на Община Казанлък не предвижда увеличаване на местни данъци и такси?

Не само че няма да вдигне местни данъци и такси, но Община Казанлък , както казах, поема и разходите за дофинансирането на  таксите в детските градини, колкото и трудно и е. Убеден съм, че това ще го направи, колкото и трудно да е и разбира се с подкрепата на общинските съветници.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: