Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Казанлъшките ученици ползват от библиотека „Искра” основно книги от задължителната литература

Казанлъшките ученици ползват от библиотека „Искра” основно книги от задължителната литература, заяви в интервю за радио “Фокус” –Велико Търново Елена Чернева - завеждащ отдел „Заемна за възрастни”в библиотека „Искра” в града на розите.

Тя не отрече, че има ученици, които четат художествена литература по свое желание, но основно се чете фантастика - заглавия като „Властелинът на пръстените” и „Хари Потър”. Чернева посочи също, че много малко са онези, които предпочитат поезията като четиво. „С всяка изминала година по-малко хора четат поезия. Мисля, че такава е тенденцията и в национален мащаб”, коментира библиотекарката. Тя не скри, че учениците все повече търсят адаптирани издания на произведенията. „Вместо да вземат в оригинал произведението, което в повечето случаи е обемно, те търсят адаптирано издание. През последните години много издателски къщи започнаха отпечатването на адаптирани издания. Такива се търсят предимно от десетокласниците”, посочи Елена Чернева.

 

 Около 70 читатели преминават дневно през отдел „Заемна за възрастни” в казанлъшката библиотека „Искра”

Казанлък. На ден средно около 70 читатели преминават през отдел „Заемна за възрастни” в библиотека „Искра” в Казанлък, заяви в интервю за радио “Фокус” –Велико Търново Елена Чернева, завеждащ отдела. По думите й, през последните 50 години хората предпочитат да четат любовни романи, като посочват, че чрез тях се разтоварват от напрегнатото си ежедневие. „Не мисля обаче, че любовните романи могат да изместят произведенията на българските класици. За това читателите да предпочитат любовните романи заслуга имат и медиите днес. Все повече латино сериали биват излъчвани по различните телевизионни канали. Те заместват онова, което липсва на хората, а именно- лукса и охолния живот”, коментира Елена Чернева.
Тя допълни, че предпочитани автори на любовни романи са: Нора Робъртс, Сандра Браун, Даниел Стийл.
Чернева не скрива, че се четат и казанлъшки автори, но предимно от хора, които участват в обществения живот на града и се познават помежду си.
Прогнозите, които прави Елена Чернева, са, че с всяка следваща година ще има отлив на читатели, но винаги ще има такива, които да четат книги.
Според данните от статистиката за миналата година библиотеката е посетена от два пъти повече жени – около 4000. На половина е броят на мъжете и този на учениците, които са потърсили услугите на служителите от отдел „Заемна за възрастни”. Пенсионерите са били около 1100, а студентите – близо 1000. Последните четат предимно задължителната литература, която им е описана по конспект.
Отделът заемна за възрастни има около 70 000 библиотечни единици. До преди 90-та година на година са се комплектували 10 000 тома , а сега около 1 000 тома. Това ще рече, че днес се купуват 10 пъти по-малко книги в сравнение с годините преди 1990-та.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж