Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Чудомировите празници в Казанлък ще са пъстрота от културни инициативи“Тазгодишните празници, посветени на големия български хуморист Димитър Чорбаджийски, се очертава да бъдат пъстра картина от културни събития, с отпечатък - тънкия хумор на самия Чудомир”, така кметът Галина Стоянова описа накратко пъстрата  палитра от събития по случай 28-ите Чудомирови празници в Казанлък, на които ще бъде връчена и 53-тата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ.Програмата, макар и все още неконкретизирана по дни и часове, включва театри, концерти, представяне на книги и изложби. Тя е дело на фондация “Чудомир” и къща - музей “Чудомир” с помощта на Община Казанлък.

По традиция, специално място е отредено на децата на Казанлък, които и тази година ще се представят чрез детския конкурс “Чудонемирчета” и XXV Национален конкурс за весела детска рисунка с международно участие “Малките нашенци”. По-големите - учениците от НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ - Казанлък, подготвят своето “Творческо ателие” за художествени инсталации и “Творческа работилница” за създаване на реплики на Чудомирови творби. В специалното “Училище за карикатура” демонстрация на техники и рисуване на авторски карикатури ще представят Дечко Николов и Николай Фитков.

Пъстротата на празниците ще бъде допълнена и от редица изложби, сред които: „Духът на миналото в традиционното облекло на Чудомировите нашенци“ -  оригинали, “Мара Чорбаджийска  - акварели”, “Иван Милев и „Светогорска легенда“,“Съкровища от Чудомировия дом”, фотоизложба „Чудомир пред и зад обектива” и изложба на детски рисунки от арт школата по живопис на Галя Иванова.

Своите книги ще представят и петима автори, а именно: „Тя, Цветана Манева” с автори Яна Борисова и Георги Тошев, „Столетниците - благословия или орисия” от Мира Добрева,„Пасиансът на архангелите” от Мария Лалева, „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова, “Пепел от мислеща тръстика“ от Неда Антонова.

Научната конференция “Под шарената черга” с научен ръководител проф. дин Вера Бонева ще ни разкрие Чудомир, който рисува и разказва.

Разбира се, тазгодишните Чудомирови дни в Казанлък няма да минат и без театрални постановки. Сред тях са заглавия като: „Кекс вместо секс“ – с Роси Русева и Ирен Кривошиева; „Чудомирщини“ - на ТК "МИЛАРТ" - София; „Капан за самотен мъж“ на Драматичен театър - Пловдив; „Направихте ме луд“ – със специалното участие на Силвия Кацарова; „Любовни истории“ – на Драматичен театър – Габрово; „Четири жени без 4 G” на Общински театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък.

Предвидените концерти са: Неделно матине – Китарен ансамбъл „Академика“, с ръководител проф. Стела Динкова; концерт на Донко Марков и Петя Панева - победител в „Гласът на България - 2021“; концерт „Песни от „Златния Орфей“ – на ученици от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора, с ръководител Надя Тончева.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж