Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Археолози: "Нешънъл джиографик"

Археолози: "Нешънъл джиографик" очерни България Описани сме като рухнала страна, в която всички се бият за тракийско злато... Велиана Христова:


Шумно рекламираната статия за културата на траките и съкровищата по нашите земи в американското сп. "Нешънъл джиографик" се появи в броя му за декември и потресе археолози и журналисти. Ст.н.с. Николай Овчаров и Даниела Агре от АИМ показаха пред медиите вчера публикацията, която представя България единствено като страна на грабители, в която се водят битки за тракийско злато и съкровища.

Подготовката на материала бе страхотна, отбеляза Овчаров. През октомври 2005 г. и на два пъти през 2006 г. Ан Уилямс и известният фотограф Кенет Гарет посетиха България и основните тракийски обекти. Нашите археолози им отделиха дни за разговори. Резултатът е около 3,5 стр. текст и 10 обикновени снимки, две от които показват багери. Заглавието е "Българската треска за злато" с уточнение: "Грабителите копаят да вадят съкровища, докато проучвателите също ламтят за земята".
При първата снимка пише: "Стръвта на баснословни находки като масивната златна маска от V в. пр.Хр. на тракийски цар вдъхновява едновременно легални и нелегални багери".
Дълбоко сме неудовлетворени, статията може само да отблъсне, заявиха двамата археолози. Написана е с груб език и злостни подмятания, събрано е всичко лошо за България и за проблемите ни, но няма нищо за откритията ни, за културата на траките и за мястото им в историята, посочиха те. На пресконференция в Кърджали Гарет заяви, че откритията тук съперничат с пирамидите в Египет и с тези на маите и ацтеките, но нищо подобно няма в текста, каза Овчаров.
Описано е как Георги Китов копае с багери и булдозери "по метод на неговите съветски колеги", понеже бърза да изпревари богатите иманяри, които са навсякъде. Той е "противоречива личност, едновременно герой и злодей". Николай Овчаров пък е "харизматичен, наричан Индиана Джоунс". И Божидар Димитров е цитиран: "Искам в НИМ злато и сребро, за да привличам тълпи." Възможно е за този образ на България да имат принос хора, които са придружавали екипа на списанието у нас.

отдел " Краезнание " Анна Кожухарова

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж