Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


На 3 март 2009 г. се навършиха 110 години от основаването на „Добрий самарянин”

На 3 март 1899 г. по инициатива на д-р Ст. Драгнев и група съмишленици в Стара Загора се основава благотворителното дружество „Добрий самарянин”, по предложение на евангелиста г-н Стефан Момчилов. Неговата идеална цел е да подпомага страдащите и да се подкрепя активно благодетелността. Дружеството е активно подкрепяно от тогавашния кмет на Стара Загора, г-н Христо Кожухаров и г-жа Теофано Попова, като заедно обмислят откриването на сирото и старопиталище.

      През 1912 г. в сградата на бившата военна болница голямата българска учителка и образец за благотворителност Теофано Попова основава първия в България Дом за сираци. Той и до днес носи нейното свято име. Години наред тя лично обикаля със своята кола различни градове и села, за да събира сираци, останали след Сръбско-българската война. Теофано Попова е родена през 1857 г. в Стара Загора и умира на 18 януари 1929 г. В писмо до племенниците си, което придружава завещанието й, тя моли за прошка, че ги лишава от наследство, защото желае да дари цялото си имущество в полза на сиропиталището.
      Тази идея следва в своята дейност и екипът на Сдружение „Самаряни”, работейки вече 10 години за пълноценното приобщаване към обществото на деца, младежи, възрастни и семейства в неравнопоставено положение на територията на община Стара Загора. Считаме, че „Самаряни” е естествен продължител на идеята за самарянството в града и заедно с Обществен дарителски фонд – Стара Загора ще продължава да следва изпълнението на мисията си, да работим в подкрепа на деца и семейства в риск, както и да бъде популяризирана благотворителността сред нашите съграждани.
      На 3 март 2009 г. се навършиха 110 години от основаването на Благотворителното дружество „Добрий самарянин”. По случай тази значима годишнина, на 4 март от 14.00 часа в залата на Регионален исторически музей, Стара Загора, г-н Димо Димов се изнесе кратка презентация пред ученици от 12 клас от гимназиите в града.     Г-н Димов е мениджър „Стратегическо планиране и развитие” към Сдружение „Самаряни” и един от съоснователите на Обществен дарителски фонд „Стара Загора”. С отбелязването на тази значима дата за старозагорската общественост – 110 години старозагорско благотворително дружество „Добрий самарянин” пред младите хора на града, се надяваме да намерим нови съмишленици и доброволци в популяризирането на самарянските добродетели, благотворителност и подкрепа на децата от домовете.

 

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: