Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров

Ретроспективна изложба „100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров“ е представена в залата на Музея на фотографията в Казанлък. Фотоизложбата е посветена на 133-тата годишнина от рождението на Антип Обущаров.

Идеята на ретроспективната изложба е да покаже без никаква намеса и ненужен ретуш, творчеството на единствения за времето си фотограф в село Шипка. Тя включва над 90 изображения, част от които поразени от патината на времето: фамилни портрети, картички, сцени от местния живот и поминък, гости на града и манастира, исторически места от Шипка и околностите.

През 90-те години на миналия век наследници на рода Обущарови даряват на Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в град Шипка над 500 стъклени плаки, запечатали образи от миналото през обектива на никому непознатия дотогава фотограф Антип Обущаров. Дълги години не се намира кой да прегледа и селектира плаките. Преди да бъдат предадени на музея те са стояли над 75 години в ателието на Антип, под стълбите в родната му къща. Повече от 25 години стоят непокътнати и в Чирпанлиевата къща. Влагата и светлината са прониквали в тях постепенно и са предизвикали необратими поражения върху емулсионния слой. За щастие, в началото на 2021 г., плаките са показани за първи път пред публика.

На откриването на изложбата присъства внучката на Антип Обущаров - Валя Денкова, която не можа да скрие своето вълнение от случващото се.

Изложбата, която ще остане в залата на Музея на фотографията в Казанлък до 10 септември, реализирана благодарение на частни дарители, подпомогнали осъществяването на идеята.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: