Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


КАЗАНЛЪК ПОЧЕТЕ 153 ГОДИНИ ОТ ПОДВИГА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР, СТЕФАН КАРАДЖА И СЛАВНИТЕ ЧЕТНИЦИ

Със свеждане на глава пред подвига на Хаджи Димитър, Стефан Караджа и смелите четници започна официалното честване за отбелязване на 153 години от славната битка на четата на връх Бузлуджа.


„Тази година успяхме за пореден път да се съберем отново тук.“, отбеляза за трудните месеци през 2020 година в словото си д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Той припомни последното сражение на Бузлуджа (връх Хаджи Димитър): „Те губят сражението, но в крайна сметка печелят войната. Случилото се тук вероягтно отваря пътя към свободата, случила се само десет години по-късно.“, посочи д-р Ангелов. Той отбеляза, че Хаджи Димитър се превръща в легенда още приживе: „Може би, за това допринася и прекрасното едноименно стихотворение на големия Христо Ботев.“ Публиката си припомни приемствеността на делото на четниците с делото на Левски и създаването на революционните комитети. „Да помним тяхното единство зад свидната цел за българската свобода! Заветът на Хаджи Димитър е жив и ние сме длъжни да отдадем почит! Да се равняваме по тях!“, призова директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа“.

Честванията започнаха със заупокойна панихида в памет на героите отслужиха духовници от казанлъшката епархия.

Членовете на Национално дружество „Традиция“ представиха историческа възстановка на славната битка. Възстановката бе подготвена от Регионален клуб „23 ПШП – Казанлък“, с участието на регионални клонове на дружеството в цялата страна.

Във възстановката взеха участие 130 души от 28 клуба на „Традиция“, коментира председателят на казанлъшката формация „23-и пехотен шипченски полк“ Николай Байнов. С нова униформа бе 30-годишният му син Цветан Байнов, който за втори път се превъплъти в  образа на войводата –мъченик, загинал с револвер в ръка  в хода на петчасовото сражение между поборниците и десетократно превъзхождащата ги потеря от редовна турска войска, башибозук и черкези.Събитието уважиха заместник-кметът Драгомир Петков, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, общински съветници, предтавители на Общинското ръководство, културни институти, патриотични организации и родолюбиви граждани. Всички те се поклониха пред паметника на Хаджи Димитър и поднесоха венци и цветя.

Честването завърши с освещаване на традиционния обреден курбан.

Тържественият съботен ден започна с едновременно поднасяне на цветя пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“, пред паметника на Христо Янъков и Стефан Орешков на площад „Севтополис“ и пред Паметника на загиналите казанлъчани през войните в парк „Розариум“.

Организатори на историческото събитие са Община Казанлък, Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк“, Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ и Исторически музей „Искра“.

галерия снимки: 17.07.2021 - 153 години от гибелта на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж