Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Втора национална научна конференция за розата в Казанлък


Втора  Национална научна конференция „Българската маслодайна роза и етерично-маслените култури – история, традиции, икономика и наука” се проведе в Казанлък. На откриването присъства кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която връчи на всеки един от участниците в научния форум грамота и пожела успех.


Паралелно с конференцията в Музея на розата се проведе и изложение на парфюми и продукти изработени от рози.

В научния форум участваха лектори и експерти, доказани професионалисти в парфюмерийната индустрия и в производството на етеричномаслени култури - Институт по розата и етеричномаслените култури  - Казанлък, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Тракийски университет – Стара Загора, Институт по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски“ при БАН – София и др. Галина Стоянова ги призова да бъдат опора и подкрепа за производителите на продукти от етерични масла, защото имат нужда от мотивация след тежката пандемична година да продължат и да се утвърждават на пазара.

Конференцията бе открита от директора на ИМ „Искра” Момчил Маринов.

Сред изнесените и дискутирани теми бяха  „Странични продукти от производството на етерични и растителни масла – оползотворяване”, „Хидролитни очни капки съдържащи розова вода – изкуствени сълзи с антисептично действие”, „Получаване на дестилационни и екстактционни продукти от масла и плодове на лавър”. Казанлъшкото участие в конференцията е в лицето на директора на ИМ „Искра” д-р Момчил Маринов с „Приносът на Института по розата и етерично-маслените култури за стопанска България”, доц.д-р Ана Добрева от Института по розата с „Органично и конвенционално отглеждане на маслодайната роза” , „ Произход на Казанлъшката маслодайна роза” на Анатоли Джурмански и  д-р Косьо Зарев с „Още по въпроса за тракийската роза”.

Идеята на организаторите е, научните доклади от конференцията да бъдат издадени в специален свитък на ИМ „Искра”.

В Музея на розата бе открито и двудневно изложение на парфюми и продукти от етерични масла под мотото „Направи си аромат“. Посетителите на парфюмерийната борса имаха възможност сами да направят свой индивидуален аромат.

На събитията кметът на Казанлък бе придружавана от Царица Роза 2021 Александра Хаджихристова и нейната първа подгласничка Тиара Братованова.


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж