Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Мозайките в „Бузлуджа“ за сега са стабилни след зиматаКомисия от специалисти направи проверка след взетите мерки по опазване на мозайките в Дом-паметника „Бузлуджа“. През есента на 2020, освен изграждането на покрив над вътрешния кръг, цялостно мозайките бяха стабилизирани от български и международни специалисти. Какви са констатациите след зимния сезон ни разказва арх. Дора Иванова.


Проф. Томас Данцл от Германия има 20 годишен опит в реставрацията на стенописи и мозаични пана, за него това е един от най-големите като количество обем проекти.  Данцл завежда катедра "Реставрация" при Техническия университет в Мюнхен.

На 22 и 23 юли ще бъде организирана Международна конференция за бъдещето на паметника "Бузлуджа" в ИМ "Искра". На международната конференция в Казанлък ще бъдат представени и всички действия, които са предприети по опазване и консервация на мозайките в дом-паметника. Конференцията се организира от ИКОМОС България и ИКОМОС Германия, Фондация "Бузлуджа", Europa Nostrа, ДОКОМОМО и фондация "Гети" , със съдействието на Община Казанлък и ще бъде под патронажа на Галина Стоянова. Международния форум освен, че ще бъде отворен за всички граждани и посетители на Казанлък, ще бъде и предавана онлайн, а всички желаещи ще могат да се включат и в дискусиите. Повече за бъдещето събитие

По думите на ахр. Дора Иванова - днес паметникът привлича множество туристи.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: