Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Изложба "Автентични български носии", посветена на бежанците от Беломорска и Одринска ТракияВ навечерието на дните на Празника на Розата, "Трио Калина" канят любителите на фолклора и народните традиции да посетят подготвената изложба на автентични носии. Тази година те са подготвили да представят пред казанлъчани и гостите на града една добра и по-голяма колекция от носии. В нея ще видите уникални експонати и старинни забраждания, плод на техните дългогодишни събирания и проучвания.
Тази изложба е много специална за организаторите, тъй като покрай колекционерството те тръгнаха по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите, живеещи по тези земи, са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение.

Покрай събирането на носиите, които ще видите, те са имали възможността да разговарят с множество потомци на именно тези българи, които с болка разказват историите на техните предци. Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. Тази изложба е посветена именно на тях.

Ще може да видите носии от Гюмюрджинско, Узункюприйско, Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. Освен носиите на бежанците за вас са подготвили още старинни експонати и от други региони на България.

Откриване на изложбата е на 21 май в 18:30ч в галерия “Иван Милев” (Инфоцентър), ул. Искра 4, Казанлък.

Вход свободен.


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: