Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия


За отбелязването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия участваха 37 единици техника и 98 военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада, 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Център за подготовка на специалисти – Сливен, Бригадно командване – Благоевград и 4-ти артерелийски полк – Асеновград.Днес в деня на Светивеликомъченик  Георги Победоносец българските войни тържествено отбелязват Деня на храбростта и своя професионален празник.  6 май е ден на признателност и преклонение пред подвига, героизма и саможертвата на българския войник, ден на вдъхновение и възхвала, празник на събудената пролетна надежда и вяра. Той вълнува еднакво всички българи, защото сплита в едно мечтите и стремленията на народ и войнство. Гергьовден се е превърнал в символ на християнските добродетели, на храбростта и безсмъртието на подвизите на славната ни Армия.  

Няма българин в сърцето, на който да не възкръсва чувството на гордост и признателност към героичното ни минало, към онези, за които свободата и независимостта на Отечеството бяха по-силни и по-ценни от собствената им кръв пролята по бойните полета. Изразяваме синовна обич и гражаднска признателност към кавалерите на ордена за храброст към ветераните от войните, към военноинвалидите и пострадалите във войните и в мирно време, към войните от запаса и резерва. Тези които с достойнство и чест носеха на раменете си пагона на войнската доблест.

Днес военнослужещите от редовете на Българската армия празнуват един по-различен празник. За първи път участиците в традиционният парад са дислоцирани в различни гарнизони, като Демонстрирането на способности с техника в Сухопътните войски се провежда в гарнизон Казанлък на 61 Стрямска механизиран бригада.

61 Стрямска механизирана бригада е дислоцирана в два гарнизона – Карлово и Казанлък. Тя е наследник на славните традиции на 28 Стремски полк, 21 Средногорски полк, 23 Шипченски полк и 11 танкова бригада.

В района на бригадата в Казанлък  на основание указ № 11 от 1889 г. на княз Фердинанд е бил създаден и дислоциран 23-ти пехотен Шипченски полк.

Полкът участва в балканските войни (1912-1913 г.) в обсадата на Одрин. През Първата световна война воюва при връх Китка, и на Беломорския фронт източно от гр. Серес. Той калява бойната си мощ и в заключителния етап на Втората световна война в  състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война. През 1947 година в гарнизон Казанлък е сформирана Първа танкова дивизия, която по-късно поставя основите  на 5-та Шипченска танкова бригада.

В гарнизон Казанлък са дислоцирани част от формированията на 61 механизирана бригада, които не отстъпват от славата, традиците и заветите на своите предшественици, отговорност, която изисква цалата обич и всеотдайност към Отечеството. 61 механизирана бригада е едно от основните формирования на Сухопътните войски, чиито военнослужещи са изградили и усъвършенствали бойните си умения и способности в редица учения и мисии за граници. Командир на формиронаието е бригаден генерал Деян Дешков.

Бригаден генерал Дешков е на служба в Българската армия от 1998 година и е преминал през всички командни длъжности, като от 2019 година е назначен за командир на 61 механизирана бригада. Участвал е в три международни мисии – 4-ти пехотен батальон в Ирак и 5-та и 9-та охранителни роти в Кандахар, Афганистан. Награждаван е с множество предметни и морални награди, както и с награден знак „България – НАТО” втора степен.

В дешната демонстарция на способности на техника бяха показани 37 образци. Шествието в казанлъшкия ганизон започна с навлизането на първата машина от военната колона. Водач на колоната е полковник Мирослав Костадинов – заместник-командир на 61-ва механизирана бригада – Карлово. Полковник Костадинов е на служба в Българската армия от 1997 година и е преминал през всички командни длъжности, като от 2019 година е назначен за заместник-командир на 61 механизирана бригада. Участвал е в две международни мисии в Афганистан. Награждаван е с множество предметни и морални награди.

Сред показаната техника са Леките бронирани автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270 FB-6 са предназначен за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи. Бронирани машини „Хамър”, които са предназначени за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи, патрулиране и конвоиране на механизираните формирования. Бронирани колесни машини „Guardian”, предназначени за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Бойните машини „Guardian”, са използвани до 2012 г. от контингентите ни в Афганистан.  Бронирани колесни машини „Commando select”, предназначени за транспортиране екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е картечница, сдвоена с автоматичен гранатомет и съоръжение за изстрелване на димни гранати. Бронетранспортьори БТР-60 ПБ, оборудвани със съвременни дизелови двигатели и автоматични скоростни кутии. Въоръжението е 14,5 милиметрова куполна картечница с прицелна далекобойност - 2000 м и 7,62 милиметрова картечница с прицелна далекобойност - 1500 м.

Преминаха и 122 мм Реактивна система за залпов огън БМ-21 „ГРАД”, наследник на легендарната „Катюша”. Предназначени са за унищожаване и подавяне на живата сила, огневите средства и опорните пунктове на противника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се извършва за 20 секунди.

152 милиметровите оръдия гаубица Д-20 с влекачи ТАТРА 815, назначени за унищожаване на артилерийски и други огневи средства на противника. Имат следните характеристики: тегло в походно положение- 2,6 тона, тегло в бойно положение - 2,7 тона с разчет от 10 души.

Бойните машини на пехотата БМП-1. Бойната машина е бронирана, верижна, плаваща с екипаж от трима души. Въоръжена е с 73 милиметрово гладкостволно оръдие и сдвоена към него картечница. Максималната скорост на движение е 65 км/ч, а при плаване – 7 км/ч.

Танкове Т-72. Те са основни бойни верижни машини на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневреност. Въоръжени са с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62мм. картечница и една 12,7 мм. зенитна картечница с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души и двигателят е с мощност 780 конски сили.

122 милиметрови самоходни гаубици „2С-1”- Гвоздика, предназначени за подавяне и унищожаване на живата сила и огневите средства на противника, разрушаване на полеви съоръжения, разчистване на проходи в минни полета и борба с танкове, артилерия и автомобили на противника. Разполагат с екипаж от 4 души.

122 мм самоходни минохвъргачки Б1 – 10 „Тунджа”, предназначени за подавяне и унищожаване с навесен огън живата сила и огневите средства на противника, както и за разрушаване на полевите му отбранителни системи. Машините са бронирани от плаващ тип и разполагат с четири души екипаж.

Зенитно-ракетните комплекси „ОСА”, които са мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Те унищожават въздушни цели на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка.

За финал на дефилето на военните машини премина и  военния духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада капитан Йордан Илиев.

Оркестърът притежава богат репертоар от класически и съвременни произведения на български и чуждестранни автори, авторски музикални произведения и оркестрации върху песни за солови и хорови вокални изпълнения, чийто автор е диригента на оркестъра.Музикантите участват в концерти, воински и граждански ритуали в бригадата, в региона, както и в много други градове в България и в чужбина.

С това завърши демонстрирането на способности с техника от Сухопътните войски по случай 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

галерия снимки: 06.05.2021 - Отбелязваме Деня на Храбростта и празника на Българската армия

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: