Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


ОбС в Казанлък гласува „за“ изграждането на нов корпус в двора на ПМГ "Никола Обрешков"


Общинският съвет в Казанлък даде съгласието си за изграждането на нов корпус в двора на Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“, както и в запазеното дворно пространство да бъде определено строително петно за създаването на нова зона за спорт.

Проектът на Община Казанлък „Изграждане на допълнителен корпус на Профилирана природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ бе одобрен от Министерството на образованието и науката. В рамките на проекта ще бъде изградена допълнителна сграда с 12 класни стаи, както и ще бъдат доставени обзавеждане и оборудване, с което ще бъдат обезпечени 312 учебни места. „Благодарение на кмета Галина Стоянова и нейния екип, визирам заместник-кмета Лилия Цонкова и инж. Кънчо Христов, Казанлък се нарежда между малкото общини, които са одобрени за строителство към съществуващи сгради. Новият корпус ще способства за преминаването на едносменен режим, а също и разширяване на обхвата и качеството на  “, каза директорът на гимназията Красимир Дамянов.

Одобреното проектно предложение е по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022г), Модул „Държавни и общински училища - изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“.

„Математическата гимназия е една от водещите образователни институции както в нашия регион, така и в България, с постиженията и способностите на учениците в областта на природните науки и математиката. Децата заслужават да бъдат обучавани в един съвременен корпус. Темата за образованието на децата на Казанлък е особено важна както за мен като общински съветник, така и за моите колеги от ГЕРБ, защото ние сме поели политически ангажимент пред нашите избиратели да работим за подобряване на образователната инфраструктура, защото сме наясно, че носим отговорност за бъдещето на нашите деца“, подчерта Илиана Жекова.  

Предвижда се проектът да бъде реализиран в рамките на 36 месеца, т.е. за 3 години, като началото ще бъде поставено през 2021 година. Стойността на дейностите е 2 млн. лв. безвъзмездно финансиране. Предстои да бъде изготвен инвестиционен проект и да бъдат проведени обществени поръчки.

По думите на общинския съветник от ГЕРБ и бивш възпитаник на ППМГ „Н. Обрешков“ Иван Гитев определено се вижда напредъкът по облагородяване на сградата, удобството предоставено на учениците с цел те да получат максимално улеснени условия, за да протича гладко образователният процес: „ С новия корпус, за който ние гласувахме, учениците ще получат една адекватна, европейска, съвременна среда.“

Изпълнението на проекта ще обезпечи преминаването на едносменен режим на обучение, в единственото по рода си училище за няколко общини в област Стара Загора, като се гарантира достъпът до качествено образование в направленията математика, информатика и природни науки на територията на община Казанлък.

Към момента в ППМГ „Никола Обрешков“ се обучават 675 ученици на двусменен режим, тъй като сградата, в която се помещава училището, не позволява преминаването на едносменен, каквито са нормативните разпоредби.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: