Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Калин Вельов, народен представител от ПП ГЕРБ: Работещите в сферата на културата и образованието трябва да бъдат равнопоставени


Именитият български музикант Калин Вельов, който е и народен представител от ПП ГЕРБ, проведе поредица от срещи с ръководители и представители на културните институти в Стара Загора на 8 февруари. Областният град е 15-ият в рамките на обиколката му в страната, която депутатът прави, за да се запознае пряко с проблемите и нерешените въпроси на хората от тази сфера. „Генералната ми цел е работещите в областта на културата да бъдат равнопоставени на заетите в образованието, на които през последните четири години възнагражденията бяха повишени двойно. В тази посока трябва да започнат разговори на високо държавно ниво. Не знам дали ще бъда част от следващия парламент, но ще продължа да работя за тази кауза, защото хората, занимаващи се с култура и изкуство трябва да получат достойно признание за своя труд“ – коментира по време на срещите Калин Вельов. Процесът е труден, но не и невъзможен и в тази връзка талантливият музикант сподели, че заедно с народния представител от Варна Емилия Милкова са успели да защитят аргументите си и заплатите на работещите в регионалните библиотеки в България да бъдат увеличени с още 5% над 10-процентната индексация. Калин Вельов съдейства и за подпомагане на свободните творци, които са сред най-потърпевшите в условията на пандемията заради COVID-19.

Всеобща болка за всички в сферата на културата е кризата с липсата на млади кадри и тя е продиктувана основно от ниското възнаграждение. Нямаме повод да обсъждаме с Вас проблеми, свързани с базата и условията на работа, защото срещаме отношение и разбиране от страна на Общината, споделиха ръководителите на културните институти. „Радващо е когато общинското ръководство има отговорно отношение към сферата на културата и Стара Загора наистина е пример за това. Срещите ми бяха много наситени и успях да разгледам само малка част от експозицията на Музей „Литературна Стара Загора“. Искрено съм впечатлен и ще дойда отново в града, за да се запозная с богатото културно-историческо наследство и да продължа разговорите с представителите на творческите среди“ – коментира народният представител.

Калин Вельов проведе срещи с ръководителите и работещи в Държавна опера – Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев“, Държавен куклен театър, Общинския духов оркестър, Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, Регионалния исторически музей, Градската художествена галерия, читалища, библиотеки и творчески сдружения. Всички срещи преминаха при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени в България.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж