Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Генчо Пирьов /24.11.1901-31.01.2001/ – Патриархът на българската психология

Общинска библиотека „Искра” почита 120 години от рождението на видния учен проф. Генчо Димитров Пирьов, наричан още „Патриархът на българската психология”.

Роден е в град Казанлък през далечната 1901 г. В ранните си години завършва Педагогическото училище в Казанлък и започва работа като учител. Учи философия и педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира в Колумбийския университет, след което се връща в България и започва преподавателска дейност в Американския колеж в Симеоново. През 1938 г. постъпва на работа в СУ „Св. Климент Охридски”, където работи до своето пенсиониране.

Всичките оригинални трудове на проф. Пирьов са плод на изключителната му работоспособност и стремеж към нови изследвания. Този принцип той запазва в публикациите си, дори когато е на 100 години.

В творчеството му се разграничават два периода: ранен – с трудове по педагогика, и по-късен и плодоносен – с изобилие от публикации главно на психологически теми. Характерното и за двата периода е, че са наситени с разработки, посветени на детството и децата.

Прави дарения във вид на парични средства, стотици редки и ценни книги за библиотеки в България, включително и за Библиотека „Искра”.

Изложбата, подредена в негова чест, може да бъде разгледана в Читалнята на Общинска библиотека „Искра” през месец февруари.

Показани са негови научни трудове, публикации на психологически теми и разработки, посветени на детството и децата.

Общинска библиотека”Искра” е издала био-библиографски указател изработен от библиотекарите от отдел „Краезнание”, който съдържа библиография на трудовете му 1924-2001 г. и литература за него.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: