Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Провериха мозайките на Бузлуджа при -15 градуса

Извършената през миналата есен консервация на мозайките във вътрешността на Чинията издържа успешно изпитанията, проверка през тази седмица е установила, че няма нито едно паднало камъче от вътрешния кръг, където бе направено и защитно съоръжение, съобщи арх. Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“. За съжаление не така стоят нещата при жестоко пострадалите от вандали и природни стихии произведения на изкуството от външния кръг, които в момента са покрити с няколкосантиметров леден слой. При затопляне на времето се очаква част от тесерите да опадат въпреки слепващите вещества, които бяха използвани от реставраторския екип.


Арх. Иванова припомня, че миналата есен екипът й не успя да събере необходимите за допълнително защитно съоръжение от външния кръг 64 000 лв. Тя се надява процесът за набиране на финансови средства да продължи през следващите месеци и евентуално през лятото работата по втория етап от консервацията и спасяването на мозайките да започне.

На 25 януари от фондация „Проект Бузлуджа“ планират да проведат онлайн среща – отчет с консултативния съвет от международни специалисти, на която да набележат и следващите стъпки за реализация на крайната цел: връщане на мемориала към нов живот и социализацията му. Една от особено важните стъпки е изработването на проект за възстановяване на окрадената през трите десетилетия покривна конструкция на Чинията, за която има вече определени идеи и насоки.

В огледа за моментното състояние на мозайките е участвал и Никифор Харалампиев, главен асистент в катедра „Реставрация“ при Националната художествена академия, който е и преподавател по стенопис, фотография и документация.

Негово изложение за състоянието на мемориала пред годишния форум на реставраторите в България доведе близо 20 студенти от академията като доброволци в екипа на „Проект Бузлуджа“.

Мемориалът е държавна собственост и отговорността за опазването му е предоставена на областния управител на Стара Загора Гергана Микова, която през последните няколко години активно съдейства на фондацията, коментира арх. Дора Иванова. За съжаление и до момента все още няма развитие по темата с предоставянето на статут за паметник на културата на комплекса, проектиран някога от арх. Георги Стоилов, в чието изграждане са били инвестирани 14 186 000 тогавашни лева.

Христо ХРИСТОВ

видео и снимки: фондация „Проект Бузлуджа“


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: