Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Митрополит Киприан с равносметка за изминалата годинаВаше Високопреосвещенство, каква година изпращате?

Всяка година от земния ни живот носи своето достойнство и своя кръст. Тази беше наистина необикновена, защото пандемията стовари тежестта на страха за утрешния ден. Пострадаха близки и далечни хора. Някои се излекуваха от Ковид -19, а други завършиха земния си път, оставяйки след себе си болка и несигурност. Болестта и постоянната борбата с нея утаиха в душите ни умора и в някаква степен безнадежност. В тази борба за надежда трябва да се уповаваме на силата, която се крие в думите на Спасителя „ Аз съм пътят и истината и животът“ / Иоан 14:6/. Това послание е път през изпитанията, път през болките, път, чиято основа е дейната надежда.
Църква и пандемия. Как помогна БПЦ в тежката година? По време на извънредното положение през пролетта всяка вечер камбанен звън огласяше града ни, завършвахте службите си с молитви за изцерение от коронавируса.

На всяко богослужение духовниците в родната ни Църква отправят молитви за здравето и благоденствието на всяко търсещо Бога сърце. След като Ковид -19 стана реалност, Св. Синод на БПЦ-БП взе решение и разпореди към ежедневните молитви да бъдат добавени и текстове, касаещи конкретно духовната и молитвена борба срещу разпространението на новото заболяване. Тези молитви сега стриктно се отправят всяка сутрин и всяка вечер, както и по време на извършването на Светата Евхаристия от всички енорийски свещеници.

Св.Синод призовава вярващите хора и към усилена лична молитва за оздравяване и предпазване от коварната епидемия на нашите братя и сестри. Когато всички се молим в сърцата си постоянно, молитвата ни става обща и има особена благодат, защото чрез нея заставаме с едно сърце пред Бога. Това ни помага релефно да осъзнаем факта, че ние, хората, сме извикани от небитието за вечен живот от обичащ ни Отец. Той ни държи ръката, когато правим трудни стъпки по стръмнините на личните си Голготи, за да срещнем собственото си възкресение. Думите  на св. Йоан Богослов „ Бог е любов“ /1Йоан 4:8/ показват не само Божията същност, но и отношенията на Бога към хората. Църквата и всички в нея - и духовници, и миряни се стремим не само да отправяме молитви , но и с доброволни начинания да подпомагаме боледуващите и техните близки. В Деня на Християнското семейство близо двадесет свещеника, някои от тях и с презвитерите си, дариха кръв във Военномедицинска академия. Предстои и дарение на кръвна плазма.

Получихте дългочаканите средства за ремонт на камбанарията на храм-паметника Рождество Христово. Какво предстои?

Да, така е. От мое име и от името на Епархийския съвет на Светата Старозагорска митрополия благодарим за поредния жест от страна на министър- председателя и Правителството на Република България към родната ни Църква. Отпуснатата сума е в размер на 1 612 000 лева, в която влизат средствата необходими не само за реставрационните дейности, но и тези за инвеститорски контрол, строителен и проектантски надзор. Епархийският съвет избра фирмата изпълнител- „ЕЛИНА-АД“ ЕООД, представлявана от Галина Нефтянова . На 2 декември тази година беше подписан договорът за започване на спешните аварийни и реставрационни  строителни дейности по камбанарията на храм-паметника манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. Реконструкцията трябва да приключи за 24 месеца.

Каква ще е съдбата на сградата на бившия ресторант „Аязмото“?

С Решение на Общински съвет Стара Загора от 31.01.2018 г., Общинският съвет даде съгласие имотът да бъде дарен на Старозагорската митрополия, при условие да се изготви и внесе идеен проект за преустройството му. Ние изпълнихме това, но едва през месец септември тази година приключи тригодишната сага със съдебните дела, които оспорваха това решение и ни спираха. Вече може да пристъпим към започване на работа по техническата и конструктивната част.

Използвам възможността да припомня и какво бяхме заложили. В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история. Сградата се преустройва като входът от парковата алея, преминаваща източно от сградата се запазва, оформя се атриум с място за рецепция и открито стълбище към останалите експозиции. В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“. Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за посетители с увреждания. На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“. Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво. В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се предвижда да бъде оформена в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове. Идеята е да се превърне, заедно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата малка сцена.

Какво е състоянието на храмовете - къде има спешна нужда от ремонти, къде са започнати такива, как върви изграждането на тези, на които са направени първи копки?

В епархията повечето храмове са строени преди десетки години и е естествено, че за да продължат да служат за молитвени средища е необходимо да се извършват ремонтни и възстановителни дейности по сградите. Със съдействието на енорийските свещеници и добронамерени християни това се извършва периодично.

Неразделна част от трудовете ни в тази насока са и строежите на нови храмове. През тази година осветихме храм „Св.Атанасий“ в село Виден, Павелбанско, както и направихме първи копки за строеж на храм „Св.  Киприан Московски-Българин“ в кв. Кольо Ганчев“, където има идея и за построяването на още една църква. Случи се и дългоочакваната първа копка на параклис „Св. Георги“ в Стара Загора, който ще се намира на територията на Втора Тунджанска механизирана бригада. Поради пандемията и мерките, свързани с нея отложихме освещаването на няколко храма в епархията, като с Божия помощ това ще се случи в благоприятно време през 2021-ва година.

Каква е равносметката Ви за културно-просветната дейност?

Една от първите ми задачи след избирането ми за Старозагорски митрополит беше да възстановя Културно-просветния отдел. Епархията  има нужда от него, не само защото се е доказала ползата от дейността му в годините назад, а и защото живеем във време, което изисква спасителните послания на Църквата ни да стигнат до всяка търсеща духовна опора душа. Делникът ни е изпълнен с много динамика и огромен информационен поток, носещ в голяма степен утвърждаване на преходни ценности  и има особена нужда от нравствени послания.

През последните четири  години издадохме няколко молитвеници за възрастни, деца и юноши, които разпространихме напълно безплатно. Продуцирахме документални филми, гледани  и сега с интерес. Единият от тях проследява живота на първия Старозагорски митрополит дядо Методий, който е емблема не само за нашата епархия, но и за цялата ни Българска православна църква. Бог помогна и да изпълня синовния си дълг към блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, на когото съм духовно чедо. Филмът, който създадохме за неговото дело беше повод много християни, които го познаваха да помолят за продължението му и се надявам това да се случи занапред. Възобновихме и издаването на две списания, едното за деца и юноши - „Божествени искрици“, а другото за възрастни - „ Нашата вяра“. Те също се разпространяват безплатно. Работим и по изданията за незрящи.

Разбира се, че има и други проведени инициативи и такива, които тепърва ще получават гласност. Бог да дава живот и здраве, и да ни  помага, желание и идеи за работа има.

Възобновихте провеждането на обща епархийска конференция. Организирахте и Първа национална среща на православни младежи под надслов „Заедно в Христа“. Ще останат ли традиционни?

Общата епархийска конференция, на която присъстваха всички енорийски  свещеници от Старозагорска епархия беше организирана с идеята да се срещнат свещенослужителите в диоцеза и да обменят идеи, виждания и проблеми, като и да се потърсят пътища за преодоляването им. Срещата премина в конструктивен дух, с много динамичен дневен ред, който не попречи да се чуят и разискват ползотворни идеи. Тепърва предстоят такива срещи, разбира се, когато се преодолеят част от проблемите с Ковид -19.

Не по-малко вълнуваща беше и срещата, която се организира от Младежкия православен център „ Св. Благовещение“ със съдействието на Светата Старозагорска митрополия. Под надслова „Заедно в Христа“ се събраха младежи от цялата страна. Носещи вяра и дръзновение, тези млади хора, с които бяхме заедно през двата работни дни на конференцията, показаха не само богословски познания и вяра, но и готовност за инициативи, които биха спомогнали на вярващите младежи в страната да се познават и да организират съвместни инициативи. Тази среща тепърва ще има своето продължение.

Какво ще пожелаете на миряните за 2021-ва година?


Нека се стараем да съхраняваме физическото и духовното си здраве, като спазваме Божиите заповеди. Да се научим да виждаме болките на хората край нас и да помагаме в кръстоносенето им. Така ще бъдем винаги в духа на Рождественския празник, а и той ще стане част от сърцата ни, за да струи в тях потока на добротата и надеждата. Честита и благословена 2021 годна!

Програма на богослуженията през първите седем дни на януари:

  • 1 януари 2021 г. (петък) в 09:30 ч. - /Обрезание Господне/ – Утреня, св. Василиева литургия в Катедрален храм „Св. Николай” в гр. Стара Загора – В богослужението участват всички свещеници от гр. Стара Загора.
  • 5 януари 2021 г. (вторник) в 09:30 ч. -  Утреня, Царски часове, Вечерня със св. Василиева литургия, Велик водосвет в Катедралния храм „Св. Николай” в гр. Стара Загора
  • 6 януари 2021 г. (сряда) /Богоявление/ в 09:30 ч. - Утреня и св. Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора – 9,30 ч. и Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена в парка до комплекс „Езерото“ – 12:00 ч.
  • 7 януари 2021 г. (вторник) /Св. Йоан Кръстител/ в 09:30 ч. - Утреня и св. Златоустова литургия в храм „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Казанлък
 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж