Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Мариела Гемишева - Сън, 2020


Проектът в галерия Структура завършва няколкогодишен цикъл от работи, посветени на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката Казанлък, известен със своите розови масиви и скъпоценното розово масло, с военния завод, произвеждащ оръжия и боеприпаси, с „Долината на тракийските царе“, в която са разположени множество древни гробници. През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже „Ogms“ Мариела Гемишева пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена. Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт създава тази динамитна комбинация. Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в емблематичната за град Казанлък „Шипкова къща“. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в „мускали“.

През 2018 Мариела Гемишева представя инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки  розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция.

„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

Инсталацията в галерия Структура завършва трилогията, като свързва реалното с нематериалното. Откровеността на действителността се сблъсква със зоната на сънищата. Границата между двете става почти невидима. От древността през близката история до изкушенията на настоящето – Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него.

Проектите са осъществени със съдействието на Община Казанлък, Исторически музей „Искра“, „Музей на розата“ и Арсенал АД, Казанлък.

21, 22, 23 декември, 17:00-21:00 часа, галерия Структура

Галерията си запазва правото на промени спрямо предписанията за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемичните мерки


Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините „Моден проект“,“Модата на 20-ти Век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност Мода към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни  и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, Intelligent life, Пролет 2008 г.)Провокацията е съществен елемент в  нейните работи,  а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”  (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.)

Образование :
2012 - Доцент, катедра „Мода“, НХА, София; дисциплина „Моден проект” 2007 - Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, НХА 1992 - Академия за архитектура, дизайн и изкуства, Прага 1984 - Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов”

От 2000 е член на Институт за съвременно изкуство, София
Ot 1996 e член на Съюза на българските художници.

Специализации:
2019 – Артрезиденция, Cite international des arts, Париж
2013 – Aрт Програма, ArtsLink в Университета „Карнеги Мелън”, Питсбърг, САЩ
2009 – Арт програма на Гъоте институт, Берлин
2008 – Арт прoграма на Pro Helvetia, F+F Schule fur kunst und Mediendezign,Zurich
2007 – Арт прoграма, AiR program (MQ) Wien
1990 – Интериорен дизайн в студиото на архитект Борек Шипек, Амстердам

Награди:
2017 – Златна игла, 2017, награда , дизайнер на годината на Академията за  БГ мода
2008 – Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация” Attika Media, България
2008 – Shortlist 2008, номинация за наградата за съвременно изкуство Гауденц Б. Руф            
2006 – Златна игла 2005, номинация, дизайнер на годината на Академията за  БГ мода
1998 – Златна игла 1998, награда за експериментална мода на Академията за БГ мода
1998 – 24 карата, награда на телевизионното предаване за мода „24 карата“ на БНТ
1997 – Златна игла 1996, награда за авангардна мода на Академията за БГ мода,

В международните, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева  е работила  с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър  Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др. Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

http://www.marielagemisheva.com
http://www.nha.bg/bg/stranica/mariela-metodieva-gemisheva-docent-d-r
http://ica-sofia.org/bg/ica-sofia/members/item/27-mariela-gemishevahttps://bg.wikipedia.org/wiki/Мариела_Гемишева

 

coronavirus.bg