Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в абсолютно всички икономически сектори, като, естествено, фокусът е върху тези, които замърсяват най-много, обясни изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева. Осезателно е разделението между по-напредналите икономики в ЕС и това, което се случва в централна и източна Европа. Не само правителствата, но и самите частни компании там са се ориентирали към „позеленяване“ и отделят средства за развойна дейност. Всяка година в България се говори, че в националния бюджет трябва да има повече средства за научни изследвания, но колаборацията между научните институции и бизнеса все още е в сферата на пожелателното – коментира тя.

За първи път от много време насам имаме конкретни цели и невероятно огромен бюджет на ниво ЕС как да бъдат постигнати зелените цели. България е във фокуса на държавите, които ще получат допълнително финансиране за региони като старозагорския. ЕК идентифицира три региона за България, за които се отпускат 2 милиарда евро. Правителството се опитва да включи още региони с обосновката, че ще има  „въглеродно изтичане“, т. е. инвеститорите ще се пренасочат към Турция и Сърбия, където няма такива изисквания.Но България получава достъп до невиждани в момента средства, за да могат всички останали региони да трансформират високоинтензивните си сектори към нискоинтензивни такива.

Финансовите средства обаче могат да бъдат получени само срещу добре основани и структурирани проектни предложения.

В самия регламент на Фонда за справедлив преход е казано, че решенията се взимат на ниво регионални и местни власти. Очаква се самите общини в регионите да работят заедно и в сътрудничество с  бизнеса и неправителствения сектор, за да имат интегрират подход. АРИР инициира първа работна среща, за представим регламента, да чуем докъде са стигнали отделните общини и да опитаме да групираме партньорства, защото тези пари ще влязат в бюджетите им през Плановете за интегрирано развитие за следващия програмен период. Имахме такава среща и с бизнеса, предстои среща и с ИТ компаниите в областта. Надявам се скоро да се свика заседание на Областния съвет за развитие към областната управа, за да се сформира постоянна комисия за зелената сделка на областно ниво.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете на https://bnr.bg/starazagora/post/101386333/zelenata-sdelka-posokata-za-razvitie-na-vsichki-ikonomicheski-sektori

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж