Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Чуй ме , виж ме !

Сдружение “Жените на Казанлък“ стартира 16 дневна кампания „Чуй ме, виж ме!“, посветена на правата на жените и борбата срещу насилието.

Инициативата започва днес 25 ноември - Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените и ще продължи до Международния ден за правата на човека – 10 декември.

Тревожните данни днес сочат, че до 70 на 100 от жените стават жертва на физическо или сексуално насилие, като най- често причинителите са съпрузи, интимни партньори или друг близък човек на жертвата.

Всяка трета жертва на убийство в България през 2019г. е била жена, според статистиката на МВР. През 2019г. са извършени общо 80 убийства, 25 от които са на жени. Две трети от тях са убити от най – близките си хора, според данните. В началото на 2019г., след отхвърлянето на Истанбулската конвенция, Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които домашното насилие вече се квалифицира като престъпление. Според изнесените данни през 2019г. обажданията на тел.112 за домашно насилие са общо 34 949. Най – много са предадените  към полицията сигнали за домашно насилие в София , Враца, Плевен Ст.Загора, Хасково.

От  Доклада за дейността на Районна прокуратура Казанлък за 2019г., публикуван на сайта на РП Казанлък за 2019г. са заведени общо 190 жалби, сигнали, проверки, касаещи осъществено домашно насилие, закани за убийство и нарушена заповед за защита от домашно насилие. Новообразувани за 2019г. – 48 дела, от тях 40 са с тематична квалификация “домашно насилие“.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. За съжаление често замълчаваме, не съобщаваме за домашно насилие, считайки тези проблеми за лични.

Съществува неразбиране на проблемите, свързани с насилието над жените, дискриминацията и неравнопоставеността между половете.

Ето защо е толкова важно, всички ние като част от обществото да даваме гласност на проблемите, свързани с правата на жените във всички сфери на личния и социален живот.

Всички заедно да кажем „Не на насилието над жените“.

 

coronavirus.bg