Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


На първо четене: Удължава се срокът на валидност на личните документи

РПУ, ПОЛИЦИЯ

Парламентът прие на първо четене да се удължи срокът на валидност на изтичащите до 31 януари догодина документи за самоличност. Това стана с промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Решението беше взето единодушно със 141 гласа „за“, без „против“ и въздържали се.
Промяната в закона се налага, тъй като в края на тази година и в началото на следващата срокът на валидност на голям брой лични документи изтича, което предполага тяхната подмяна в усложнена епидемична обстановка. Така срокът за валидност на личните карти и паспорти, който изтича в периода от 13 март 2020 г. до 31 януари на 2021 г. се удължава с шест месеца. Досега този текст в закона се отнасяше за личните карти, които изтичат до 31 октомври тази година.

За срока на удължаване на личните карти и паспорти са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина в условията на реципрочност. По искане на лицето нова лична карта и паспорт могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

Със законопроекта се създаде възможност за българските граждани, чиито паспорти и лични карти са с удължена валидност, да могат в условията на пандемия да напускат държавата, която пребивават и да се завърнат в България.

Предвижда се чужденец, който е влязъл на територията на страната по законоустановения ред, да може да напуска България в рамките на удължения срок на валидност на документа за самоличност и при условие, че му е осигурен транзит за държавата на крайната му дестинация.

До този момент 48 държави са изразили готовност за пропускане на български граждани с изтекли документи да се завърнат в България, но при условията на реципрочност.

Срокът за предложенията по законопроекта между първото и второто четене ще бъде четири дни.

 

coronavirus.bg