Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


ТВОРЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА ТЕНЮ ПИНДАРЕВ СЕ ЗАВРЪЩА У ДОМА


На 15.06.2020г. внезапно ни напусна Донка Пиндарева – съпруга на известния казанлъшки художник Теню Пиндарев. Макар да не е родена в града на розите, тя остана завинаги казанлъчанка в сърцето си и неразривно свърза живота си с нашия град.

Донка Пиндарева е работила като преводач от френски, немски и руски език, завеждала е в СБХ международен отдел. Двайсет години е била „дясна ръка“ на друг именит казанлъчанин - акад. Дечко Узунов. Работила е в издателства, свързани с изкуството, както и към Министерство на културата. Редовно посещаваше всички значими културни събития в Казанлък и бе посрещана с обич и уважение.

Теню Пиндарев е роден в гр.Казанлък, през 1921 г. Като негов учител, Чудомир го насърчава да продължи да учи в Академията. Завършва през 1946 г. специалност „живопис“, при проф. Илия Петров. Четиридесет години работи във в. „Стършел“. Изключителен майстор на шаржа. Негови герой са личности от културния живот в страната – писатели, поети, художници, композитори, към които той изпитва уважение и обич. Автор е на единствения шарж на Тодор Живков, който е публикуван по време на управлението му. Теню Пиндарев е и илюстратор и график. Най-известните му цикли са: „Кремиковци“, „Розовата долина“, „Розоберачки“, „Созопол“, „Кукери“, „Париж“ и др. Добре познат е у нас и в чужбина. Участва в общи художествени изложби, биеналета и пленери за карикатура и графика. Носител на множество награди, както и ордени „Кирил и Методий“- II степен през 1971г. и орден „Червено знаме на труда“ за 1981г. Той е един от основателите на фондация „Чудомир“ и почетен гражданин на гр. Казанлък за 2004г.

Негови творби са притежание на НХГ - София, на български и чуждестранни галерии и частни колекции, а сега и на ЛХМ „Чудомир“.

Изпълнявайки желанието на Донка Пиндарева, наследниците й, сем. Силвия и Александър Тодорови, направиха голямо и ценно дарение на Музей „Чудомир“. То се състои от 340 тома от семейната библиотека на Пиндареви и 245 карикатури, шаржове и наброски.

Книгите, в голямата си цялост, са специализирана литература в областта на изобразителното изкуство. Сред останалите, особена ценност представляват първите три тома на „ Казанлък в миналото и днес“.

Литературно –художествен музей „Чудомир“ ще съхранява и една значима част от творческото наследство на Теню Пиндарев, сред която са части от циклите, посветени на Чудомир и Алеко Константинов и дружески шаржове на известни личности. Дарени са и множество карикатури на различни теми - емблематични като отражение на актуални събития в политическото и духовното пространство.

С настоящото дарение ще бъде организирана изложба по повод 100 години от рождението на Теню Пиндарев, в рамките на „Чудомирови празници“ 2021г.

Екипът на музей „Чудомир“ приема с искрена благодарност направеното дарение от сем. Силвия Тодорова – художник и Александър Тодоров – архитект, внук на известният художник Иван Милев, изразявайки своята радост за това, че творческото наследство на Теню Пиндарев се завърна у дома.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж