Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


"СЛЕДИ" - изложба на млади автори от НУПИД "Акад. Дечко Узунов"

Четирима автори изпъстриха залата на Културно-информационния център на ул. "Искра" 4 със своите картини обединени под заглавието "СЛЕДИ". В изложбата са представени творби в жанровете графика, дигитално изкуство и мода. Нейни автори са Калина Йорданова, Елеонора Атанасова - Петрова, Мелиса Салиева и Яни Балимезов. Те обясняват, че не напразно изложбата им е с този надслов, тъй като думата „следи“ има много значения и съдържание в себе си - наблюдавай, следвай великите, следвай пътя си или като следите, които остават след нас. Какво, обаче, обединява Калина, Мелиса и Яни с Елионора? Това, че те са нейни ученици, а сега колеги - творци.


За Елеонора Атанасова, а и от скоро Петрова, изкуството е нейната „сладка лудост“ и днес в очите на тези прекрасни млади творци вижда същата страст и емоция, която носи в себе си.Тази обща изложба показва, как за всеки от творците изкуството е неразривна част от сърцата и мислите им. Елеонора е учител по графика и история на изкуството в НУПИД "Акад. Дечко Узунов": "Идеята за общи изложби се роди в съзнанието ми много отдавна. Аз смятам, че изкуството трябва да се случва по този начин. В наши дни е трудно един автор самичък да се развива и смятам, че най-добрият начин е, когато сме заедно, макар и различни, да се подкрепяме и да правим заедно такива неща. Това са мои бивши ученици, а някои от тях вече са завършили висшето си образование, те са вече мои колеги и много близки приятели. Решихме, че трябва да направим нещо общо заедно. Отдавна си мечтаем за това и сега се отдаде възможност. За това изложбата е толкова различна, но в същото време има някакъв изключителен баланс между нас. За мен не е важно каква технология използват. Може да е молив, четка, компютър или в случая на Мелиса шевна машина, за мен изкуството, когато носи послание и когато си вложил нещо от себе си в него, тогава то е стойностно и истинско. Няма значение каква техника се използва, тя е просто инструмент. И всъщност решихме, че това е начинът да се показваме заедно и да достигнем повече хора. Тези прекрасни млади хора са и причината да се гордея и да обичам още повече професията си на учител, което ми показва че всичко има смисъл."

Яни Балимезов е завършил графика в НУПИД "Акад. Дечко Узунов" със специалност графика и след това е завършил бакалавърската си степен в Англия със специалност анимация: "Най-много обичам да рисувам сцени, които разказват история и това е една от главните ми цели в изкуството да искам чрез изкуството си да разказвам истории, в които хората да могат да се преоткриват в тях. "

Мелиса Салиева в момента учи мода в Националната художествена академия: "Още от гимназията исках да уча мода и да мога да изобразявам нещата си с плат, но в гимназията нямаше мода и затова записах графика, и благодарение на това успях да се запозная с човек като Елеонора Атанасова, която ме научи наистина на много и промени всичко в рисуването ми. Моите неща са много различни, нямам само модели, нямам неща направени само от плат. Като цяло има неща, които съм правила в академията, тук съм представила изключително много неща със смесени техники. А иначе за моделите ми, те са на тема "Саванта", като тук съм се спряла на точно определен синдром на хората, които имат изключително мислене в рисуването, могат да смятат без калкулатор, тоест те са изключително умни. Моята идея беше да представя хората извън мрежата, защото ние ги отделяме сякаш са хора с психични заболявания и това, че те не могат да контактуват толкова добре с останалите им пречи. Макар да смятаме, че са толкова различни от нас, но различното не е толкова страшно. Именно за това се спрях на тази тема, за да мога с моите модели да представя точно това, че точно тези хора трябва да влязат в нашата мрежа, защото имат какво да ни покажат и какво да научим от тях."

Калина Йорданова преди два месеца е завършила анимация в Бристъл, Англия: "Моята част от изложбата е дигитално рисуване. Много се вдъхновявам от лица, от хора, от човешките емоции. Страшно експресивни са очите. Аз рисувам от много малка, и постепенно откривах нови и нови стилове. За анимацията се запалих също отдавна, като гледах много анимационни филми, които са страшно пъстри, шарени и с много герои и реших, че мога да се занимавам с това изкуство."

Изложбата "Следи" ще остане в Културно-информационния център до 23 октомври, след което ще бъде показвана в други градове на страната.

галерия снимки: 09.10.2020 - "СЛЕДИ" - изложба на млади автори от НУПИД "Акад. Дечко Узунов"


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: