Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Паскови – Неуморимите

Под това име е следващата изложба в Музей нафотографията и съвременните изкуства, Казанлък, която организираме съвместно сколегите от ИМ Искра - Казанлък. Ще видите част от най-ценното в архива ни, аименно плаки на не безизвестната фотографска и издателска фамилия Паскови. Начело на фамилията е Григор Пасков един от най-известните фотографи на Българияпрез изминалия ХХ век. Роден е през 1870 година в Хасково. Отваря първотофотоателие и книжарница в Хасково, след което се установява в София през 1911година. В столицата работи с проф. Асен Златаров и първия български модеренкнигоиздател Александър Паскалев.

Изложбатацели да отбележи 100 години от основаването на фотоиздателсво „Григоръ Пасковъ“,което по спомени на Григор Пасков-внук и един стар албум е основано през 1920година. То става най-голямото в страната през първата половина на ХХ в. и сгодините се утвърждава и сътрудничи на американското списание “National Geographic”, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

Заедно със своя син –Георги Пасков (1903 –1975) издават пощенски картички със снимки от почти всички градове,туристически обекти и забележителности в България. Георги Пасков (1903-1975)учи две години в Германия, след което се включва във фотографската дейност набаща си. В продължение на повече от двадесет години, те обикалят цялата страна.Всичко е заснето на стъклени плаки с размер 9х13 см., с камера, приличноприбрана в малък куфар. Цялата тази екипировка тежала около 20 килограма. Смятасе, че са заснети над 4 000 стъклени плаки, от които са правени пощенскитекартички на издателство „Гр. Пасков“. Картичките са лесно разпознаваеми, тъйкато са маркирани с отличителното лого на издателството- ромб с инициалите Г.П.в него.


3 години след откриването на издателствотосъздава и фирма „Струма”, която произвежда фотохартия. След 1949 г. става частот държавното издателство “Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължавада работи, а по-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство“Фотоиздат”.

С делото на тази фамилия ще ви запознаем днипреди Европейските дни на наследството. За първи път „Дните на наследството“ саорганизирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър накултурата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и отЕвропейския съюз,  те се провеждат всекитрети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които иБългария.

В изложбата присъстват 156 творби на баща исин Паскови от цялата страна, някой от тях са от вече познати картички отоколията, някой от тях са от подготвени за копиране и издаване плаки.Заповядайте на 16/сряда/ септември от 18:00ч. в дворното пространство на музея.

Музейна фотографията и съвременните визуални изкуства

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: