Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Здравният министър: Ваксината срещу Covid 19 ще бъде безплатна и доброволна

Близо 2,3 млн. дози от бъдещата ваксина срещу Covid 19 ще получи България, заяви в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той бе категоричен, че тя ще е безплатна и ще се поставя само при желание от гражданите.

В Стара Загора здравният министър бе, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в областта организация за работа в условията на COVID-19.

"Когато и да е готова бъдещата ваксина срещу Covid 19 тя ще бъде напълно безплатна за всички желаещи да си я поставят. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно", съобщи в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той допълни, че следващият петък всички здравни министри от ЕС ще имат видеоконферентна връзка, на която ще бъдат изчистени всички въпроси и механизми за осигуряването на тази ваксина.

"Българското правителство е направило сметка за най-застрашените и уязвими групи. Тяхната цифра е малко над 2 млн., такива са и нашите квоти за доставяне на тази ваксина. И когато тази ваксина издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата ще бъде осигурена", каза министърът.

Проф. Ангелов допълни, че смята за необходимо медицинските факултети да започнат учебната година присъствено.

"Медицина трудно се учи дистанционно и по електронен път", коментира той.

По повод появили се публикации в различни медии министър Ангелов коментира, че в страната не се извършват изпитания върху хора за създаване на ваксина. Отново заяви и, че не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

В Стара Загора здравният министър се срещна с екипа на регионалната здравна инспекция, областния кризисен щаб и с директори на лечебни заведения в областта като обяви, че няма проблеми с наличието на легла и консумативи за лечението на ковид в региона.

Към днешна дата хоспитализирани с Covid 19 в Стара Загора са 17 пациенти, коментира здравният министър. Всички те са в в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

"От началото на епидемията има 422 положителни пациенти, от които активните са 165. Починалите са 18. Към днешна дата 2-ма души са на апаратна вентилация. В УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" има възможност за разкриване на 143 болнични легла за лечение на коронавирус, плюс възможност за още 23 легла. Има възможност да се разкрият 15 реанимационни легла. В общинската болница в Казанлък в момента има разкрити 10 легла, няма настанени пациенти. Те са с отделен вход. В МБАЛ "Тракия" също има готовност да разкрие структура с легла. Това са и трите лечебни заведения, опоределени със заповед да приемат пациенти с Covid 19. При по-голям натиск, какъвто не се очаква, има готовност и за приемане на пациенти и в други лечебни заведения в областта", каза министърът.

Проф. Костадин Ангелов заяви още, че не изпитва притеснения за началото на учебната година.

https://bnr.bg/starazagora

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: