Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Басейни и Хотели в Павел баня се готвят да отварят през юни

С разхлабването на противоепидемичните мерки от вчера някои заведения в община Павел баня отвориха врати, от началото на юни се подготвят да заработят и някои външни басейни в курорта, при спазването на всички въведени мерки. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник кметът на община Павел баня Шендоан Халит.
Тъй като кризата с коронавируса засегна най-вече туристическия бранш, той се отрази и на балнеокурорта, в който остават празни близо 2 хиляди легла в хотелите, здравните и спа комплекси, както и в къщите за гости.

Увеличила се е и безработицата. Няма начин да бъдат изпълнени и заложените в бюджета приходи от туристически такси в размер на 250 хил. лв., въпреки това нови инвеститори не са се отказали от строителството на два нови хотела на територията на курорта.

„В момента се строи нов хотел и се обновява нефункциониращ, с тях ще се увеличи с още 500 легловата база. Има очаквания и, че нови инвеститори ще започнат дейност за изграждане на нови хотели в следващите месеци“, каза зам.-кметът.

За съжаление, бяха отменени тазгодишните Празници на розата в Павел баня, а за тях е имало очаквания да привлекат между 10 и 15 хил. туристи в рамките на три седмици.

„В предвидените в бюджета приходи от туристическа такса са заложени 250 хил. лв., като досега са постъпили 25 хил. лв. за месеците януари и февруари, за съжаление със сигурност няма да изпълним на 100% очакваните приходите от туристическа такса, но се надяваме ако мерките бъдат разхлабени да успеем да ги изпълним на 50-60%“, коментира Шендоан Халит.

По думите му рестрикциите, въведени със заповедта на здравния министър дадоха резултат и на територията на общината досега нямаме регистриран случай на заразен с коронавирус. Но тези мерки се отразиха най-вече на туризма, който е основен поминък за много хора в общината.

„На този етап имаме стабилност в общината, по-лошото е, че доста хора и цели семейства останаха без работа със затваряне на хотелите и ресторантите. Други са на 4-часов работен ден. Безработицата преди кризата беше паднала под 4 процента, сега изчакваме данни на Бюрото по труда, но и в разговори с хората и от наблюденията ни се е повишила“, каза зам.-кметът.

Той обясни, че няколко басейна започват подготовка да отворят в началото на юни, при спазване на всички изисквания. Общинският плаж, който бе отдаден под наем за една година с решение на Общинския съвет няма да заработи засега, тъй като процедурата все още се обжалва.

„Външните басейни на хотели, както и на държавния балнеолечебен център ПРО -ЕАД започват подготовка за сезона. Съзнаваме, че здравето е най-важно за жителите на общината. Ръководейки се от това ръководството на общината със спазването на всички мерки се надяваме с малки щети да отмине този период“, добави Халит.

Pavelbanya.eu - Новини от Павел баня и региона

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж