Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Представиха Розовата долина в Брюксел

 Брюксел. Дискусия "Розовата долина - един уникален регион в Европа" се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел, съобщи за Агенция “Фокус” Биляна Клисурова от карловската делегация в Брюксел. Дискусията продължи повече от предвиденото време поради огромния интерес.

Кметовете на Карлово и Казанлък представиха общините си, а Косьо Зарев - директор на историческия музей в гр. Казанлък разказа за богатото културно-историческо наследство на розовата долина. На изложбата присъстваха много европейски депутати и министри. Много от посетителите пожелаха да си закупят от козметичните продукти. Любителите и ценителите на вина и ракии се насладиха на продуктите на винарска изба "Розова долина" - Баня, Шато копса, Винарска изба "Люб и синове" и вина от регион Казанлък. Като конкурентноспособни на европейския пазар бяха приети млечните продукти на „Полидей – Домлян”, които задоволиха и най-изтънчените вкусове. Проявата е по инициатива на евродепутата Евгени Кирилов и кметовете на Карлово и Казанлък.


По инициатива на българския евродепутат от Групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП Евгени Кирилов в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе представяне на региона на Розовата долина и общините Карлово и Казанлък, съобщиха от пресцентъра на евродепутата. Представянето премина под надслов "Долината на розите - Уникален регион в Европа: перспективи за устойчиво развитие". В рамките на събитието бяха организирана конференция, фото-изложба и дегустация на традиционни храни и напитки от региона, както и продукти изготвени от розово масло.
Перспективите за развитие и инвестиции в Розовата долина пред гостите на конференцията представиха кметовете на Казанлък и Карлово Стефан Дамянов и Найден Найденов. Двамата градоначалници изтъкнаха значението на голямото значение на европейските субсидии за развитието на двете общини през последните три години, както и желанието за допълнително отваряне на долината розите за европейски бизнес. В изказванията бяха изтъкнати и възможностите за инвестиции, които предоставя допълнително значението на местоположението на Розовата долина като идеален логистичен център на България от гледна точка на пътната инфраструктура.
Специален гост на дискусията беше координаторът на Групата на ПЕС в Комисията по регионално развитие на ЕП г-жа Констанце Крел, която изтъкна огромното значение на правилното усвояване на средствата, отпускани от ЕС не само в посока икономическо, но и обществено развитие.
"Политиката на сближаване на ЕС отговаря най-ясно на въпроса какво практически означава членството в ЕС", заяви пред участниците в дебата Крел.
"Всяка държава член е еднакво важна за ЕС, както е и от значение регионите да бъдат равномерно развити", подчерта още германският евродепутат. Като представител на провинция Саксония в Германия тя посочи, че в началото и там са допускани грешки при работата с еврофондовете и затова разбира трудностите за новите страни членки, но вярва, че България ще се справи.

Поканиха евродепутати на Празника на розата
 Евродепутати и чуждестранни гости да присъстват на Празника на розата в Карлово. За това е обещал да помогне евродепутатът Евгени Кирилов на кмета на общината инж. Найден Найденов. Идеята е – да помогнат в развитието и популяризирането на Розовата долина – съобщи за Агенция “Фокус” Биляна Клисурова от карловската делегация в Брюксел.
С тази визита постигнахме добри резултати. Поставихме блестящо начало и трябва да продължим в тази посока – каза Найден Найденов. Днес групата от Карлово и Казанлък се запозна с дейността на Европейския парламент.

Агенция Фокус 

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж