Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Общински съветници посетиха Овощник и Черганово

 При 100 % канализарано село, битовите води от 780 -те къщи се изливат на югоизток от Овощник, образува се блато и от там се носи твърде неприятна миризма.

Жителите са подложени на зловоние и от запад, идващо от Пречиствателната станция. С поставянето на този дългогодишен проблем от кмета Иван Колев на вниманието на общинските съветници започна срещата на 24 януари. В нея участваха заместник председателят на ОбС Цветанка Пискова, общинските съветници Дочка Богданова, Иван Кьосев, Галин Георгиев и Янко Запрянов. По думите на кмета при поройни дъждове няколко къщи на юг се наводняват, тъй като вода излиза от дерето, което не е „облицовано” до самия му край, подобен проблем имат и няколко домове в северозападния квартал, където вода се стича в приземните им етажи, идваща от каналите в селскостопанските площи. 30 километра е дължината на улиците тук. По – малко от половината са асфалтирани преди 20-30 години. Жителите в селото искат да имат свой пенсионерски клуб, но в кметството няма подходящо помещение, което да се престуктурира, а и самата сграда има нужда от ремонт, поясни кметът. Той все още не е получил от Общината средствата от реализирана продажба на земеделска земя в края на м.г., въпреки решение на ОбС. Не са получени и гласуваните суми за дофинансиране на маломерните паралелки в училището, обясниха представителите на Обществения съвет, които дойдоха на среща с общинските съветници. Те изразиха недоволството на жителите от затворения участък на пътя Казанлък – Овощник, който от месеци ги затруднява. Недоумяват защо са високи цените на билетите за междуселищния транспорт и за обществената баня в Овощник. Да се разгледа и въпроса, свързан с финансирането на спорта по селата в новия бюджет, поискаха още жителите.
По-късно общинските съветници посетиха и Черганово.
В селото канализацията е изградена на 80 %. Но много са улиците, които нямат асфалт, видяха местните парламентаристи при посещението си в Черганово. По изчисленията на кмета Светла Трифонова близо 6 километра трябва да се асфалтират, за да не газят жителите в кал и локви. От кметството се раздава на жителите цимент, за да се приведат в приличен вид пространствата пред къщите. Четири километра улици нямат бордюри. Връщането на терени на собственици от площта на парка в центъра на селото е стопирало идеите за това пространство, а хората тук искат да имат красив парк, обясни Трифонова. Нерешен остава проблемът и с уличното осветление, налага се подмяна на голяма част от телата. От ремонт на покрива се нуждае сградата на кметството, където се помещават и читалището, и библиотеката, и Пенсионерския клуб. През 2009 година НЧ ”Антон Страшимиров” ще чества своята 100 годишнина и дейците настояват да се отделят средства от Културния календар за юбилея. Детската градина също се нуждае от ремонт. В проблем ще се превърне и стопанисването на училището, в което вече втора година не тече учебен процес, ако не се мисли перспективно за сградата, увериха се още съветниците.

Информация: obs.kazanlak.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж