Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

След 14 часа заседание НС гласува актуализацията на бюджета


14 часа продължава извънредното заседание на парламента. В законодателния маратон депутатите обсъждаха и гласуваха актуализацията на бюджета и промените в закона за мерките по време на извънредното положение.


Според новите текстове, държавата ще плаща не само 60% от осигуровките на работници, които иначе могат да бъдат съкратени, но и техните осигуровки, а бизнесът остава да изплаща 40% от заплатите.

С актуализацията на бюджета се предвижда максималният размер на новият държавен дълг, който може да бъде поет през годината да бъде увеличен - от 2,2 на 10 милиарда лева.

Промени има и по отношение на глобите за нарушаване на мерките по време на извънредното положение. Санкцията например за разходка в парка вече ще бъде от 300 до 1000 лева, а не 5 000 лева, както е в момента. Запазва се обаче санкцията от 5 000 лева, при нарушение на карантината.


Депутатите се отказаха от заплатите си от 1 април докато трае извънредното положение. Предложението дойде тази вечер от ГЕРБ и получи единодушната подкрепа на 170 депутати от всички парламентарни групи.

Така след удръжките от заплатите за данъци и осигуровки останалата сума ще бъде превеждана по сметка на здравното министерство за борба с коронавируса. Решението важи и за членовете на правителството.

БСП и ДПС настояха мярката да важи и за политическите кабинети на министрите. Патриотите призоваха същото да направят президентът и вицепрезидентът - и те да се откажат от заплатите си.

Красимир Ципов, ГЕРБ: Ние за времето на извънредното положение, както и членовете на МС и техните политически кабинети, както и ръководителите на държавните и изпълнителни агенции няма да получават възнаграждения.
Смятам, че по този начин всички трябва да подкрепим бг граждани в тази трудна ситуация, и да дадем своя дан така, че да има средства за превенция и лечение на заразата.


Георги Свиленски - БСП: ОП, Воля, ДПС, ние ще го подкрепим.


Велислава Кръстева - ДПС: Така, както беше направено от колегата Ципов, включвайки и политическите кабинети.


Веселин Марешки - Воля: Карате ме да се чувствам горд, че съм част от това НС. Ние от ПГ на Воля с радост ще подкрепим това предложение.


Валентин Касабов - Обединени патриоти: Моето предложение или по-скоро апел е към президента на държавата да подкрепи това предложение и да си дарят заплатите през следващите месеци, докато трае тази криза. Времето е чумаво, трябва да бъдем заедно.


информация: news.bnt.bg

 

coronavirus.bg