Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Удължиха извънредното положение до 13 май на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за удължаване на извънредното положение до 13 май 2020 г., както предложи правителството. „За“ удължаване на срока се обявиха 122 депутати, „против“ бяха - 47 , а седем народни представители се въздържаха.

Отхвърлени бяха предложения на БСП и на „Обединени патриоти“ срокът да бъде до 30 април.

Гласуването се проведе по приетия извънреден ред - първо гласува групата на депутатите от БСП, ДПС, Воля и независимите, а след тях - от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Дебатите по законопроекта за удължаване на извънредното положение продължиха през по-голямата част от деня.

БСП настоя точката да се отложи за другата седмица, но искането беше отхвърлено. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова:

"Когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме това съгласие се договорихме преди да удължаваме срока Министерски съвет и премиерът да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта. Уви, поредното неизпълнено обещание. Просто искате формално увеличение с още един месец след 13-и април. Ние няма да подкрепим това решение".

Такова предложение дойде и от "Обединени патриоти". Александър Сиди:

"Мотивите на правителството за това днешно решение са една страничка, в която за съжаление няма ясния анализ, който очакваме да видим какво прави държавата в една все по-стагнираща икономика, в ескалираща безработица, при една тежка социална криза, каквато се задава в нашето общество. Не даваме ясен отговор на хората отвън тази зала защо се налага да удължим извънредното положение до 13-и май".

От ГЕРБ настояха БСП да излезе и ясно да каже дали са против противоепидемичните мерки. Депутатът Менда Стоянова:

"Искате да спрем извънредното положение. Искате да отворим ресторантите, магазините, кафенетата и да пуснем хората да ядат и да пият, за да може да се възроди този бизнес. Само че след това сигурно изобщо няма да има нито кой да яде и да пие, нито кой да му готви".

Валери Жаблянов от БСП репликира:

"Народното събрание може винаги да се събере и да удължи срока до 15-и май, ако епидемиологичната обстановка в страната го налага. Никой от нас не е авантюрист. Ние не сме политическа сила, която действа деконструктивно".

Веселин Марешки от "Воля" подкрепи правителството:

"Правилното решение беше да бъде безсрочно, колкото е необходимо, защото днеска има трима колеги, ама ако бяха 120 как щяхте да се съберете да гласувате".

Това е и позицията на ДПС. Мустафа Карадайъ:

"Почти два пъти по-малко са установените заразени в България, което означава, че взетите мерки вършат работа. Ние ще подкрепим удължаването на срока за извънредното положение, както е предложено от Министерски съвет. Карантината дава резултати".

И министърът на финансите Владислав Горанов призова за отговорност:

"Ние оставаме на позицията, съгласувано с докторите. Благодаря на тези, които подкрепят нашата теза, че между 30-и април и 13-и май освен да получим още негативна статистика по отношение на развитието на епидемиологичната обстановка, нищо съществено няма да се промени. Ние понасяме своята политическа отговорност за този срок. Дано, дано да е достатъчен, въпреки че има много аргументи да се мисли, че все още нямаме ясна стратегия не как влизаме в тази криза, не как се държим по време на нея, а как излизаме".
Парламентът ще заседава извънредно в понеделник от 9:00 часа като в дневния ред на заседанието е замразяването на депутатските заплати, второто гласуване на закона за държавния бюджет и второто четене на закона за мерките и действията по време на извънредното заседание.

В хода на дискусията спор предизвика въпросът за автоматичното увеличаване на възнаграждението на депутатите на всяко тримесечие и предложението на ГЕРБ за тяхното замразяване. Депутатите заговориха и за дарителство. Йордан Цонев от ДПС:

"26 души е нашата парламентарна група. Ние направихме дарение колкото, малко повече от най-голямата парламентарна група и два пъти по-голямо от втората по големина парламентарна група. Имаме право да говорим за дарение".

БСП внесе предложение за замразяването на депутатските заплати до техния размер с тези от 43-тото Народно събрание, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова:

"Интересно ми е при този начин на работа на парламента, който вземаме днес като решения, защото ние ще бъдем против, кога ще се съберем да променим правилника за работа на Народното събрание и да си замразим заплатите, Ви питам, госпожо председател? Няма изгледи скоро да имаме следващи заседания, след като гласуваме бюджета и удължаването на извънредното положение. Да не би всичко пак да остане на думи? Да, ние сме за това. Да се намалят, да се замразят, да бъдем солидарни не само на думи и сме за това от четири години".

Лъчезар Иванов от ГЕРБ апострофира социалистите:

"Вие лично гласувахте ли на 13-и решението за извънредното положение в страната, за да покажете на българския народ дали Вие лично сте гласували. Дали Вие гласувахте лично мерките, които се наложиха? И трети въпрос: Вие изпълнихте ли ангажимента си към държавата, като върнахте субсидията?".

Решено бе депутатите да се регистрират един час преди заседанието и да гласуват 30 минути след приключване на разискванията.

Кворумът ще се отчита чрез компютъризираната система за гласуване.

По време на дебата се чуха и мнения за възможността за дистанционни заседания и гласувания, но притесненията бяха, че такава възможност не се дава според Конституцията и подобно решение ще трябва да се търси с Конституционния съд.
Депутатите обсъдиха актуализацията на бюджета

Актуализацията на бюджета бе обсъдена на първо четене в пленарната зала. В нея е заложено увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева при настоящ таван от два милиарда и 200 милиона лева. Прогнозираният дефицит е 3 млрд. и половина лева.

Освен увеличаването на лимита на новия дълг, с актуализацията се предвижда един милиард трансфер към фонд "Безработица" и 700 милиона лева за увеличаване на капитала на банката за развитие. Това са част от мерките, с които държавата ще подпомогне бизнеса и гражданите в условията, когато към момента нито един допълнителен лев не е постъпил от Брюксел у нас, категорични са управляващите.

БСП обаче ще предложат свой вариант на мерките за подпомагане на бизнеса, защото предложените от кабинета няма да сработят, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова:

“Тази актуализация на бюджета не решава проблемите, възникнали от кризата, тя ги задълбочава. Ще се вземе този огромен заем от 10 млрд., но той няма да стигне до онези, които имат най-голяма нужда, а ще се връща. Както казва самият премиер – от децата и от поколенията след тях“.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че партията ще подкрепи правителството в първите мерки за овладяване на кризата, въпреки че е в опозиция. По думите на депутата - най-вероятно ще се наложат и последващи мерки.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска доверието на депутатите, за да овладее ситуацията:

“Колеги дайте ми възможност от името на правителството да разполагам с вашето разрешение да напълня държавата с пари, ако пазарът ми позволи в най-подходящия момент, след което вие ще вземете решение как да се изхарчат. Днес взимаме решение за милиард и 70 милиона. Един милиард в подкрепа на фонд “Безработица“, 70 милиона за потенциални допълнителни разходи, свързани с финансиране на лихвените разходи, ако те се увеличат. Нищо друго днес не предлагаме повече или по-малко“.

Късно снощи Европейският банков орган даде насоки за възможен мораториум върху кредитите на хората, които изпитват трудности заради кризата с Covid-19. Банките у нас имат пет дни да представят на БНБ предложенията си, припомни Горанов:

“Тези, които действително са били коректни към банките си, тези които действително страдат само от проявлението на коронавируса, ще могат и дочакваме до няколко дни Българската банкова общност да адаптира решенията на Европейския банков орган по отношение на прилагането на правилата за отсрочване на кредитни задължения“.

След като изчерпат и последната точка от дневния си ред, депутатите ще пристъпят към гласуване.

На второ четене актуализацията ще бъде разгледана в неделя в ресорната комисия и в понеделник в пленарната зала.

 

coronavirus.bg