Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Близо 340 легла в областта са определени за прием на пациенти с ковид инфекция

Със заповед на министъра на здравеопазването в област Стара Загора са определени 8 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, в които трябва да бъдат открити структури за лечение и наблюдение на неусложнени пациенти с ковид инфекция. На тяхна територия са посочени като легла за активно лечение общо 281 броя, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Жулиета Здравкова.

Със същата заповед са определени и базите, където би могло да се извършва и интензивно лечение на пациенти с Ковид-19. Това са 6 лечебни заведения: УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, МБАЛ „Тракия“, МБАЛ „Ниамед“ , МК „Берое“  и  болниците в Казанлък и Раднево с общ брой от 56 легла за интензивно лечение. В момента се извършат проверки от РЗИ – Стара Загора дали тези лечебни заведения отговарят на условията в Приложения 3 и 4 за изпълнение на изискванията за разкриване на инфекциозни структури и интензивно лечение. Проверява се също и наличието на апаратура – респиратори и анестезиологични апарати, изправността и обезпечеността от необходимите за работата им консумативи. По данни от сключените договори за дейност между РЗОК и болниците, към момента лечебните заведения в областта разполагат с 14 бр. респиратори, около 30 анестезиологични апарата и 11 транспортни респиратора. Това не е окончателната бройка и подлежи на проверка и допълнително уточняване, подчерта д-р Здравкова.

Също на база сключените договори, в областта работят над 40 лекари анестезиолози и 10 специализанти по анестезиология и интензивно лечение. Всички случай, които се приемат от лечебните заведения с Ковид-19, ще бъдат отчитани по клинична пътека № 104 и Здравната каса има готовност да сключи при необходимост с всяко едно лечебно заведение договор за тази пътека,  допълни д-р Здравкова. Тя напомни, че с един месец са удължени за пациентите с хронични заболявания сроковете на протоколите, които изтичат между 16 март и 16 април, а заверките на рецептурните книжки или добавянето на нови медикаменти в нея се извършва от личните лекари.

РЗОК – Стара Загора е разкрила и горещ денонощен телефон 0885 695312, на който граждани и изпълнители на мед. помощ могат да се обърнат за въпроси или решаване на определени казуси.  

Повече по темата чуйте от интервюто с д-р Жулиета Здравкова в звуковия файл: https://bnr.bg/starazagora/post/101252569/blizo-340-legla-v-oblastta-sa-opredeleni-za-priem-na-pacienti-s-korona-infekcia

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите вече е 14 – днес в късния следобед от „Александровска“ болница беше съобщено, че в лечебното заведение е починала 83-годишна жена с COVID-19. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет, съобщава Министерството на здравеопазването.

По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 8 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят.

173 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 3 април: 275 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 210 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: