Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Започна подаване на заявления за „Домашен помощник” в дирекция „Социално подпомагане” в Казанлък

 Казанлък. Община Казанлък започна работа по националната програма „Социални услуги в семейна среда" по услугата „Домашен помощник”, съобщи за радио “Фокус” – Велико Търново Мария Жекова - старши експерт „Социални дейности” в дирекция „Социални дейности, земеделие и екология” в община администрация.

Така се предоставят 18 работни места за домашни помощници. В рамките на 8-часов работен ден одобрените кандидати ще обслужват поне двама нуждаещи се. От общинска администрация подчертават, че потребителите на услугата няма да заплащат такса. Ползващи услугата могат да бъдат хора, в това число и деца, с различни видове увреждания с ТЕЛК и РЕЛК, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и/или невъзможност сами да организират дейностите от ежедневието си, както и самотно живеещи лица, които поради различни причини от здравословен характер не са в състояние сами да организират бита си и да поддържат хигиена в дома си. Желаещите да ползват услугата „Домашен помощник” е необходимо да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане”. Днес е първият ден, в който започва подаването на документи. Приемането ще продължи до 28-ми този месец. При подаване на заявление за ползване на услугата, желаещите трябва да представят и медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на лицето.
Експертът Мария Жекова посочи още, че срокът на изпълнение на услугата „Домашен помощник” в община Казанлък е 1 година и в цялата страна от услугата се възползват 3 000 домашни помощници. „За реализиране на програмата с национален мащаб са отпуснати 9 млн. лв. и тя се осъществява по линия на Министерството на труда и социалната политика. Разчетът е направен на база минимална работна заплата – 240 лева”, допълни Мария Жекова.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж