Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Обновена: Един от 16-те нови случая с Covid-19 са в Стара Загора

16 нови случая с Covid-19 са потвърдени днес и общият им брой става 218. Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на Covid-19 ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Няма пациенти в критично състояние.

Лабораториите продължават работа и е възможно броят им да нарастне. Има и нови градове с установени огнища.

В Стара Загора - един /по информация на РЗИ - Стара Загора, това е 61 годишен казанлъчанин/


В София са установени 7 случая.

В Плевен - още 1 и пациентите там стават 6.

В Пазарджик - 4 и броят на пациентите става 7.

В Добрич има още 1 и пациентите вече са 6.

Във Варна - още 1 и заразените са 11.

Няма пациенти в критично състояние. Все още в "Пирогов" не е установено дали пациент в тежко състояние е заразен с коронавируса, допълни ръководителят на Националния оперативен щаб.

"Има и интересен случай във ВМА, където е установено цяло семейство с коронавирус. Майката е приета с двустранна бронхопневмония. Бащата е болен и двете им деца – на 4 и на 8 години. Сестрата на майката – също. С изключение на майката, всичките други почти нямат болестни оплаквания".

Относно бързите тестове, Мутафчийски беше категоричен:

"Не може да се харчат държавни пари за нещо, което не е надеждно".

В София има повече от 15 000 болнични легла, допълни той.

Във ВМА има 21 болни с коронавирус, още толкова, за които има съмнения, и 49 се наблюдават вкъщи – с телеконферентна връзка.

Всеки ден във ВМА, в "Александровска" и "Инфекциозна болница" болница обаче се преглеждат по над 120 пациенти със съмнения за коронавирус, а само преди седмица това са правели по 40 души, обясни той:

"С увеличаване на случаите ние сме готови вече за следващата фаза, където всички болници, които има в България, трябва да представят, според заповедта на министъра, своята готовност за работа с коронавирус. В това няма нищо неестествено. Мисля, че трябва да бъдем готови, преди да дойде моментът".

Фирмата, която обслужва ВМА, е предложила безвъзмездно да извозва отпадъците на семейства и хора под домашна карантина с доказан коронавирус.

bnr.bg

 

coronavirus.bg