Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Парламентът обяви извънредно положение върху цялата територия на страната от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г.

Парламентът обяви извънредно положение за територията на цялата страна от 13 март 2020 г. до 13 април 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" предложението на правителството гласуваха единодушно 201 народни представители.


Народното събрание възложи на Министерски съвет да предприеме всички необходими мерки за овладяване на извънредната ситуация във връзка с коронавируса.

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.
Основният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

Премиерът Бойко Борисов предложи да се създаде Национален щаб за икономическите последствия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам само да ви кажа, че така и съм развълнувам и съм горд от българския парламент, от това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречията, но да мислим преди всичко за народа си“, каза Борисов.

„Г-жа Нинова, предлагам на парламентарните групи, защото ние лесно можеше да кажем днес и мерки и стопански и икономически. Не съм го направил, защото очаквах подобно поведение на парламента. Не е честно към следващо, каквото и да е правителство, тъй като остава сравнително малко време до следващите избори да се вземат решения и лесно мнозинството да похарчи пари. Предлагам от ПГ да се излъчи финансов, икономически експерт да направим национален щаб, както за коронавируса, така и за последствията", допълни още Борисов.Правителството предлага на Народното събрание въвеждането на извънредно положение заради разпространението на коронавируса. Дотук се стигна след среднощно заседание на кабинета. В четвъртък с случаите с коронавирус в България се увеличиха до 23. Сред тях е и починалата в "Пирогов" 66-годишна жена. Националният оперативен щаб за коронавируса предложи по-строги мерки след проведената телеконференция между здравните министри от държавите-членки на ЕС.

В конферентен разговор българският премиер и световните лидери са прогнозирали смутни времена.

Сред предвижданите мерки са затваряне на училища, детски градини, университети, театри, спортни зали и др. Министерство на външните работи трябва да актуализира на сайта си забраната за пътуване към други страни, а здравното ведомство - влизането в България от кои страни да се забранява. Премиерът Борисов предложи и и строги санкции за онези, които не спазват карантината.

Днес ни избягаха 14 души, заяви премиерът Бойко Борисов и предложи глоба от 5000 лева за тези, които не спазват карантината.

Правителството предлага още нощните клубове да бъдат затворени, а ресторантите и моловете да продължат да работят. Училищата и университетите пък да минат на дистанционно обучение.

Министерският съвет започна извънредното си заседание в 22,00 часа заедно с

Да бъдат затваряни също  игрални зали, спортни мероприятия, конференции, допълни премиерът Бойко Борисов.

"Нищо извънредно няма в поредното ни събиране. Извънредното, ако можем да го наречем, е увеличаване на броя на заболелите. В Германия дават пресконференции, във Франция. Тези, които не си бяха въвели мерките, които въведохме още от 28 февруари, макар че ни се подиграваха. Франция от понеделник затваря училищата и университетите", допълни той.

Да се направи клинична пътека по НЗОК само за коронавируса и да се знае какви пари ще получат лекарите за труда си. Това трябва да се направи максимално бързо", подчерта премиерът.

Той обърна внимание, че починалите от коронавируса ще бъдат държани в камери, за да може да премине карантинния срок на близките им от 14 дни и те тогава да могат да ги погребат.

"Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един - колко твърди да са мерките. Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така, ще имаме минимум 3 милиарда лева загуба", обяви Борисов.

"Размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти загубите от икономическата криза от 2008 г. Бюджетите не се пълнят. Потреблението пада рязко", каза Борисов.

Той се обърна и към икономическия министър Емил Караниколов с въпрос, след като са паднали цените на горивата - защо не падат цените на основните стоки.

Студенти по медицина от последен курс също ще се включат в борбата с коронавируса срещу заплащане.

Премиерът призова парламентарните сили да се обединят и гласуват мерките за преодоляването на кризата. Той допълни, че могат да бъдат дадени и други предложения.

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в "Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 лица. По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Капацитетът на инфекциозните клиники и отделения в България за приемане и лечение на пациенти с COVID-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Към настоящия момент функционират 740 инфекциозни легла у нас, а по заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа 3 допълнителни лечебни заведения за болнична помощ на територията на столицата.

При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

http://youtu.be/2W55DQk0fzs

 

coronavirus.bg