Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изложба „Женското начало” в Културно - Информационния център показват жени – творци от Казанлък


С надслов  „Женското начало” в Културно – Информационния център бе открита изложба на жени – творци от Казанлък. Традиционно тя се провежда под патронажа на кмета Галина Стоянова. В експозицията са показани различни творби в различни жанрове на изобразителните изкуства.

http://youtu.be/lIqwX2J_qKQ


При откриването на изложбата Сребра Касева – началник – кабинет на кмета подчерта, че тази година самите художнички на Казанлък са инициирали изложбата и тя отново факт: „Това говори за една изградена вече традиция и показва, че Казанлък действително е град на художниците. Хубавото е, че мъжете художници подкрепят дамите и това, което битува в публичното пространство, че не всеки има доблестта и ранга да бъде художник, мисля, че трябва да го разбием, защото всеки сам за себе си, чрез творбите си изразява своята същност и характер. Затова в Казанлък има място за всички художници и за всички, които искат да творят – било чрез силата на перото, чрез силата на четката или лютиери, занаятчии и т.н.“

Касева обърна внимание на това, че залата показва пъстротата на характера на художничките на Казанлък.
Сред творбите в изложбата присъстват такива на Царица Роза – Цветелина Илиева, на художници – доайени, хора които имат своите школи, утвърдени имена.

Сребра Касева благодари на участничките в изложбата от името на кмета Галина Стоянова, която подкрепя всички творчески проекти, подкрепя по различен начин казанлъшките творци.

Своя поздрав към жените – творци поднесоха и заместник-кметът по финанси Драгомир Петков  и заместник-кметът социални дейности Ахмед Мехмед , които се обединиха около мнението, че участничките в изложбата са олицетворението на община Казанлъкц.

Към художничките на Казанлък се обърна и председателят на комисията по култура в Общинския съвет на Казанлък и директор на Библиотека „Искра“ Анна Кожухарова. Тя подчерта, че много преди мъжете да станат източник на популарност на Казанлък, казанлъчанката е тази, която с любов, усет и много старание е изграждала красотата: „ Казанлък затова преди всичко е град на женското начало. То се вплита в красотата на легендите за произхода на нашия град и голямата любов свързала един от основателите на Казанлък с красивата българка.Тя личи в безсмъртия образ на Ахинора, създадена отново от любов от големия художник Иван Милев. Казанлъчанката е тази, която тъче красивите черги с гюл. Тя ражда и възпитава онези мъже на Казанлък, които го прославят навсякъде по света.“

галерия снимки: 06.03.2020 - Изложба на казанлъшки творци "Женското начало"

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: