Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Арх. Пламен Мирянов създаде филм за опълченците на Шипка

Преди 4 години арх. Пламен Мирянов създава фондация „Нашият дом е България“ с ясна и категорична цел – издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура на България.


От тогава той и екипът му създават десетки документални филми, посветени на важни събития и личности от българската история.

А по случай националния празник на България – 3 март – арх. Мирянов засне нов филм, посветен на подвига на опълченците на Шипка.

Филмът е въздействаща видео импресия, която ни пренася със смирение пред паметника „Шипка“, за да ни припомни колко много дължим на предците си – достойните български опълченци, които безстрашно дадоха живота си за свободата на България!

„Трети март е не само национален празник на България, а дата, която съхранява спомена за един велик подвиг – боевете на Шипка! Достойните български опълченци дадоха безстрашно живота си за свободата на родината ни и ще се радвам, ако с този наш проект успеем да докоснем сърцата на българите, за да си припомнят колко смел и горд народ сме!“ – разказва арх. Пламен Мирянов. И допълва: „Филмът “Опълченците на Шипка” ще е с времетраене 20 минути, но специално за националния празник заснехме пролог на одата, който БНТ излъчи на 3 март, а вече може да бъде видян и в интернет. Останалата част от продукцията ще се снима през август“ .

http://youtu.be/Eh89tRkAqjc

Филмът е озвучен с Вазовата ода “Опълченците на Шипка”, изпълнена от „гласа на гвардията“ – Янко Лозанов. Резултатът е наистина забележителен!

Съвременните визуални изразни средства, десетките български гвардейци и майсторската режисура на младия творец арх. Пламен Мирянов ни потапят в суровата атмосфера на Балкана, където българският народ завещава на бъдещите поколения най-съкровения си стремеж – стремежът към свобода!

В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и точно затова себеотрицателните усилия на фондация „Нашият дом е България“ са още по-забележителни и необходими за цялото ни общество.

Заради тежките атмосферни условия, снимачният процес се оказал истинско изпитание за целия екип. Силните снегонавявания и непроходимият път до паметника Шипка принудили арх. Мирянов и екипа му да докарат шейни чак от Паничище – което е на близо 300 км. от Шипка – за да изкачат техниката на върха.

Трудностите не свършили с това! Оказало се, че и шейните не били достатъчни за  снимачният кран и на помощ се включили войниците от 61-ва стрямска механизирана бригада в Карлово.

Нито едно от тези изпитанията, обаче, не сломило духа на участниците в проекта – 40 души екип, представители на Националната гвардейска част, звена на Министерството на отбраната. Със себеотрицателните усилия на всички видеото е заснето, монтирано и вече достъпно за широката аудитория.

Освен филмите на историческа тематика, фондация “Нашият дом е България” работи и върху документално-игрален филм, посветен на завета на св. Йоан Рилски. Екипът на фондацията организира и изнесени рецитали пред ученици с творби на Вазов, Ботев, Яворов, Дебелянов, Далчев, Йовков, св. Йоан Рилски, както и изложби с кадри от красиви кътчета на България.

Сред бъдещите проекти на арх. Мирянов и екипа му е луксозен сборник с акварелни картини и цитати от Библията. Изданието ще бъде повече от специално, тъй като словата ще бъдат изписани на ръка от калиграфи, а акварелните картини – специално нарисувани от предварително избрани художници. Книгата ще бъде издадена с подкрепата на Българската православна църква.

“Тепърва започваме да пишем сценарий и за филм, посветен на най-красивите български манастири! Всеки един от тях има много специална история“ – споделя арх. Мирянов.

За себеотрицателните си усилия арх. Пламен Мирянов е получавал множество отличия, но неговата основна движеща сила е вярата в ценностите, които винаги са съхранявали и спасявали България в трудни за историята й моменти: морал, чест, достойнство, упование в Бог и християнските устои./БГНЕС

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: