Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Писма и снимки на Генчо Стайнов разказват за Балканската и Междусъюзническата войни


В Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства е подредена изложба под името „Писма от Одрин“ с писма и снимки на Генчо Стайнов, които разказват за Балканската и Междусъюзническата войни.

Изложбата е вдъхновена от едноименната книга с писма на Генчо Стайнов от фронта - „Писма от Одрин“ издадена през 2009 година благодарение на неговата внучка Радина Нанчева.

Като един от големите, известни и богади родове в страната, Стайнови живели в центъра на София. Но след бомбандировките над София от 1944 г., оцелява само 1/5 от къщата им, а там е бил албума със събраната от него история за войните. 40 години по-късно и в окаяно състояние, албумът попада в ръцете на неговата внучка. Тя решава да дигитализира изображенията в него и така над 90 броя снимки са запазени дигитално, а някои от тях са включени в книгата „Писма от Одрин“ издадена през 2009.

Снимки на Стайнов са излизали в чуждестранни издания още през войната. Френският вестник „Илюстрасион“ през 1913г. запълва цяло издание само със снимки от фронта, нещо което не е правено до този момент.

В изложбата са включени над 60 от тези дигитализирани изображения, включително оригинално посмо на Генчо Стайнов от фронта до дъщеря му Бонка, и оригинални страници от френският вестник „Илюстрасион“.

http://youtu.be/HRO5NAprDHU

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: