Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Д-р Мария Георгиева: С Община Казанлък участваме в подкрепата на семейства с репродуктивни проблеми. Гордеем се, че нашите успехи са значителни и че имаме родени 20 дечица

За четвърта поредна година  Инър Уийл Клуб в Казанлък организира благотворителна вечер в полза на двойките с репродуктивни проблеми. Благотворителната проява ще премине под мотото "Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!".
Тази година събитието ще бъде на 8 февруари. Стойността на поканата е 60 лв., като 30 лв. са за благотворителната кауза, а 30 лв. е стойността на куверта. Освен с благотворителен куверт инициативата може да бъде подкрепена и чрез закупуването на благотворителна картичка на стойност 10 лева. Те се продават в офиса на Антония Славова, срещу сладкарница „Ивет“.

В рамките на благотворителната вечел ще бъде организирана томбола, с предмети закупени от дамите от клуба. Ще бъдат организирани два благотворителни щанда. Единият ще бъде с предмети изработени от Сдружение „Бъдеще за децата“ и кулинарен щанд - с изделия изработени лично от дамите от Инър Уил - Казанлък. Ще бъде проведен и търг с дарени предмети. Всяко едно присъствие на благотворителната вечер има своя дял. За това дамите от клуба  приканват  повече хора, който има възможност и иска да ги подкрети, нека участва в инициативата. Благотворителната проява дамите от Инър Уийл клуб организират в помощ на инициативата на Община Казанлък, която години наред отделя средства от бюджета за създадения Фонд „Ин витро“. Идеята за провеждането на благотворителната кампания в полза на семействата с репродуктивни проблеми е на акушер-гинеколога д-р Мария Георгиева.

Д-р Георгиева колко деца са родени до момента в резултат на инициативата ?
Д-р Мария Георгиева:
Община Казанлък учреди Фонд „Ин витро“ през 2014 година. В периода до 2016 година, преди Инър Уил клуб да инициира благотворителната си кампания, са родени 5 деца по програмата на Общината. През 2017 година са родени 8 деца общо – четири подкрепени от Общината и 4 от Инър Уил клуб. През 2018 година са родени 3 деца – 2 от Инер уил –Казанлък и 1 от Общината, а през 2019 година са родени 3 децадо момента – 1 с подкрепа на Общината и 2 на Инър Уил, очаква се всеки момент през 2020 да се родят още две деца. Общо 20 деца са родени в община Казанлък в периодаот 2014 до 2019 година.

Как се зароди идеята за тази благотворителност на Инър Уил – Казанлък?
Д-р Мария Георгиева:
Идеята се роди през 2016/2017 инъруилска година, като дамите от клуба в Казанлък решихме да се включим в националната кампания, която се провежда в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, в която участва Община Казанлък.

През 2014 година по инициатива на Фондация „Искам бебе“ в Казанлък е учреден Фонд „Ин витро“, в който Община Казанлък отделя средства от бюджета си в подкрепа на тези семейства. Нашата идея е да подкрепяме семействата, които вече са кандидатствали, но не са достигнали до заветната цел да се сдобият с рожба, да продължат да опитват.

През 2017 година направихме първия благотворителен бал под надслов „Дари живот! Да затупти детско сърце!“ с идеята да подкрепим семейства, които веднъж вече са кандидатствали, и се нуждаят от още такива процедури, за да осъществят мечтата си. Инициативата продължава вече четвърта година. През изминалите три години, заедно с Община Казанлък обхванахме всички семейства, които са кандидатствали по надлежния ред. Няма семейства, които са изявили желание да бъдат подкрепени и да не сме ги подкрепили.

Реализирането на благотворителните инициативи имат и друг аспект, какъв е той?
Д-р Мария Георгиева:
Фондация „Искам бебе“ и още няколко фондации на национално ниво, Община Казанлък, Инър Уил – Казанлък, заедно с още 40 български общини участваме в национална кампания за промяна на законодателството в България по отношение на финансирането на семейства нуждаещи се от асистирана репродуктивна дейност.

Промяната е на лице. Държавата пое финансирането на четири ин витро процедури, като се включиха и четири процедури със замръзени яйцеклетки. Борбата обаче продължава, като сега тя е насочена към промяна на законодателството по отношение на семейства, които се нуждаят от дарителски яйцеклетки. Това перо не е покрито и самата процедура е доста скъпа. Така че усилията на всички, включително и на Инър Уил – Казанлък са насочени към това. Инициативите ни са и с тази цел. Подпомагайки семейства с репродуктивни проблеми, ние искаме първо, да им вдъхнем кураж, да не се отказват, тъй като пътят е дълъг и сложен. Процедурите са доста скъпи и това, че държавата поема само медицинската част, самата инвитро процедура, не означава, че това е достатъчно семействата да се справят сами с всички останали нужди, които трябва да се покрият.

Включвайки се в тази инициативи ние всички с Общината участваме в подкрепата на подобни семейства по един или друг начин. Гордеем се, че нашите успехи са значителни и че имаме родени 20 дечица.
В тази програма има включени и много други градове. Надяваме сее всичко това да доведе до финансирането на ин витро процедури, които се нуждаят от дарителски яйцеклетки. Т.е. да се обхване основният обем, на сто процента от това, което медицината дава като възможност на тези семейства да осъществят своята мечта да се сдобият с рожба.

За какви средства става въпрос?
Д-р Мария Георгиева:
Държавата дава по 5 хил.лв. на процедура. Това е много разтегливо понятие, тъй като едни семества се нуждаят от един вид подкрепа и медицинска дейност, която не е много скъпа, но няма как да я избегнат. Други семейства се нуждаят от много по-голяма помощ, от по-сложна медицинска дейност, която надхвърля тази сума. Но така или иначе, Ин витро –центровете, които се занимават с подобен род програми, се финансират от държавния бюджет, на стойност – една процедура – 5 хил.лв. Но това е нищо. За да се стигне до този род процедури, се изискват много изследвания на семействата, много предварителна подготовка, понякога се налага и оперативна намеса, за да се отстранят някои здравословни проблеми, за да се стигне до ин витро процедурата. Стигайки до тази процедура, което означава да се осъществи трансферът, наблюдението на една бременна продължава доста дълго време – 9 месеца. В този период семействата правят изследвания, които не се покриват от Здравната каса и държавата. Те трябва да посещават лекар много по-често от една нормално развиваща се бременност. Най – често това се случва на места, които не са на територията на Казанлък. Всичко това са средства, които утежняват финансите на всяко едно семейство. Основното, заради което семействата се отказват  е, че не могат да се справят с финансирането или по-точно с дофинансирането на програмите.Защото самата програма включвайки изследвания, лечение, трансфер е финансирана, но всичко онова, което трябва да се извърши, за да се достигне до крайния резултат, е много финансово обременяващо за семействата. За това нашата дейност е в тази насока. Държавата нека да си поеме медицинската страна, ние трябва да помогнем на тези семества да продължат пътя си, да успеят да стигнат до край. Много семейства се отказват по финансови причини да продължат да се борят, след два – три опита. Тук е насочена и нашата дейност, да финансираме тези семейства, които са кандидатствали по програма „Ин витро“ към Общината и нямат втори път право на това. Ние им даваме такова. И вече трета поредна година успяваме да обхванем тези двойки на сто процента. Но за да обхванем тези жени, те трябва да кандидатстват по програмата, да си подадат необходимите документи, крайният срок е до 31 март. Условията са качени на сайта на Община Казанлък.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: