Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изложбата „Писма от Одрин“ с кадри на Генчо Стайнов от Балканската и Междусъюзническата война беше открита в Музея на фотографията в Казанлък

Изложбата „Писма от Одрин“ с кадри на Генчо Стайнов от Балканската и Междусъюзническата война беше открита в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Изложбата е вдъхновена от едноименната книга с писма на Генчо Стайнов от фронта, издадена през 2009 година благодарение на неговата внучка Радина Нанчева.
Експозицията включва снимки от личният архив на Радина Нанчева, оставен от дядо ѝ. Снимките са от един от запазените семейни албуми, намерен случайно на тавана на старата им къща.

Албумът е намерен през 1980 г. и въпреки лошото му състояние се преминава към дигитализацията на изображенията в него. Над 90 броя снимки от албума са дигитализирани, някои от тях са включени в книгата „Писма от Одрин“, а някои от тях са били включени в чуждестранни издания още през войната, като например, френския вестник „Илюстрасион“ през 1913 г. запълва цяло издание само със снимки от Генчо Стайнов от фронта.
В експозицията са включени над 60 от дигитализираните изображения, включително оригинално писмо на Генчо Стайнов от фронта до дъщеря му Бонка и оригинални страници от френският вестник „Илюстрасион“.

На откриването на изложбата присъстваха внуците на Стайнов – Радина Нанчева и Генчо Стайнов, които разказаха значими моменти от живота на своя дядо.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: