Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Вчера Европейският съюз се раздели с Великобритания

Андрей Новаков

Доста разплакани лица и човешки очи, показващи облекчение, можеше да се видят в сградата на парламента в Брюксел.


Всичко това се случи след 40 месеца преговори, три удължавания на преговорния период по член 50 от (Договора за Европейския съюз) ДЕС и два проекта на споразумения, одобрени от лидерите на ЕС-27 и премиера на Обединеното кралство, одобрението на договора, определящо условията за изтеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Оттеглянето ще влезе в сила от 1 февруари 2020 г. Тогава Обединеното Кралство ще прекрати 47-годишното си членство в ЕС, въпреки че правото на ЕС ще остане приложим за Обединеното кралство по време на 11-месечен преходен период, приключващ на 31 декември 2020 г.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков заяви, че наистина вчерашният ден е бил исторически.

Той поясни, че сега Европа не е по-силна. „Със сигурност ще има период на шок за всички“, обясни Новаков.

Евродепутатът сподели, че сега е важно да се уточни и какви вноски в бюджета на ЕС ще дават страните. Той поясни, че сега се очаква Великобритания да връща пари на ЕС. По думите му, Брекзит няма да засегне финансово толкова много България и напомни, че дори има предложения да се увеличи финансирането за страната ни. Той обясни, че наред с новите и модерни сфери, трябва обаче да не се пропускат и обичайните , в които се инвестира. „Например пътищата. Пътищата отнемат повече човешки животи, от която и да е болест. Затова инвестицията в качествени пътища е изключително важна“, каза Новаков.

В кои сфери може да се увеличи еврофинансирането за страната ни, какво се случва с проекта край Кресна, кога ще има яснота за неговото бъдеще може да видите във видео интервюто с Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП.


 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: