Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Подписка за поставяне на паметен знак на Маестро Димитър Димитров

Подписка за поставяне на паметен знак на Маестро Димитър Димитров

Във връзка с отбелязване 90-години от рождението на Маестро Димитър Димитров – дългогодишен главен диригент и директор на Държавна опера-Стара Загора, Съюзът на учителите-ветерани иниира Подписка за поставяне на паметен знак на Маестро Димитър Димитров.

Може да я подкрепите до края на седмицата в Билетна каса на Държавна опера-Стара Загора, след което подписката ще бъде внесена за разглеждане от комисиите в Общински съвет-Стара Загора.

Изложбата за живота и творчеството на Маестро Димитров може да разгледате във фоайето на Операта до края на годината.

Държавна опера-Стара Загора се включва в честванията на 100 години от рождението на Руслан Райчев с представяне на книга за живота му – на 3 декември от 19 часа в залата на РБ“Захарий Княжески“. В представянето ще участва синът на Руслан Райчев Петър Райчев

Подписка за поставяне на паметен знак на Маестро Димитър Димитров

Руслан Райчев е сред най-значимите български диригенти от втората половина на ХХ век. Той е сред уважаваните директори на Софийската опера и балет, основател е на Музикалния театър “Стефан Македонски”, както и на оперните театри и оркестри във Варна и  Пловдив. Работил е също като главен диригент в Бургас и Стара Загора. Тези факти, сами по себе си, дават основание Руслан Райчев да бъде определен като “строител” на българската музикална култура от средата на ХХ в. Така, в продължение на 60 години големият и уважаван наш диригент изпълнява благородната  мисия да претвори шедьоврите на музикалната класика и да извиси българското изпълнителско майсторство до върховете на световното признание.
“Книгата, посветена на кръглата 100-годишнина на Руслан Райчев е с документален характер. В нея намират място множество прецизно издирени и хронологично систематизирани архивни и снимкови документи, както и медийни публикации. Но независимо от последователността в подредбата на конкретните биографични факти и периоди – главно от творческата му биография, съдържанието на текста логично се разгръща в няколко основни раздела, с относително самостоятелна функция (60 години на диригентския пулт, Свидетелства на времето, Приложения), които взаимно се допълват като информация и по този начин калейдоскопично изграждат пълнокръвната персонална представа за личността и делото на Руслан Райчев.” проф. Румяна Каракостова

Вход свободен
Времетраене 1 ч.

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: