Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

България и Мароко – обединени от роза Дамасцена

Надежда взаимоотношенията между Казанлък и Мароко да се задълбочат чрез конкретни договорености в различни сфери изрази Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република Българи по време на гостуването си в Града на розите. От името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова тя бе приветствана с красив букет.В Музея на розата по покана на омбудсмана на Община Казанлък Гинка Щерева се състоя събитието „България и Мароко – страни на розата“. То бе организирано от Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в Република България, Екатерина Павлова – главен редактор на „Дипломатически спектър“, сдружение  „Спектър 21 век“, Омбудсмана на Община Казанлък Гинка Щерева и Музея на розата в гр. Казанлък.


Повод за приятелската среща между културите на двете нации бе 64-ата годишнина от Трите славни дни - Завръщането на крал Мохамед V от изгнание, Празникът на Възраждането и на Независимостта на Кралство Мароко, и по повод 5-годишнината на сп. „Дипломатически спектър“.

Казанлък присъства пред своите марокански приятели с красотата на Царица Роза 2019 Вероника Кънева, емоционало пресъздадения ритуал „Розобер“, историята на Фестивал на розата, под мотото на маслодайната роза Дамасцена.


Представяне на мароканска национална кухня, обичаи и облекла имаха шанса да видят присъстващите над 100 гости на събитието в уникалния Музей на розата, обединени от магията на красивото цвете.

Изложба с 42 фотоса запозна посетителите с природното и архитектурно богатство на хилядолетното царство.

Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи изрази надежда отношенията между нейната страна и Града на розите да намерят в бъдеще нови, по-задълбочени контакти в най-разнообразни сфери на живота.

Повече за сдружение „Спектър 21 век“ и инициативата му:
Сдружението за културни продукти и международен обмен „Спектър 21 век“ е сформирано през 2007 г. в гр. София. През годините то е реализирало успешно редица културни инициативи, една от тях е „Покажи традицията! Подари празник!“. Тя се организира в сътрудничество с дипломатическите мисии у нас и редица български институции и културни оператори.

Инициативата цели да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория. Вече са проведени редица тържества под това мото. На тях са представени различни празници или традиционни занаяти: Коледуване, Баба Марта, Лазаруване, Великден, Новруз, грънчарството, националните костюми... под патронажа на различни посолства: на Република Беларус, на Руската федерация, на Френската република, на Кралство Мароко, на Азербайджанската република, на Ислямска република Иран, на Република Казахстан и др.

Вече пет години медиен партньор на събитието е онлайн списанието „Дипломатически спектър“ – единственото издание в България, което отразява дипломатическия живот в цялото негово многообразие.
Повече за него вижте на: http://www.diplomaticspectrum.com/bg


Повече за розата и розобера в Мароко:
Мароко е третият производител на роза Дамасцена. Тя расте в долината на Дадес, в югоизточната част на Кралството, в сърцето на мароканския висок Атлас, чиито оазиси са осветени през пролетта от розите Дамасцена с волни аромати. Розите се берат през април и май, след което се дестилират, за да се направи етерично масло и розова вода. Нещо повече - Долината на Дадес е на 3-то място по отглеждане на розата след България и Турция. Розата за Дадес е това, което е лавандулата за Прованс, Франция - емблема на територията. Бижу от хиляди касби, долината Дадес оформя един от най-изумителните пейзажи в Мароко.

Устната легенда гласи, че розата Дамасцена е била пренесена в Мароко през 10 век от група берберски поклонници, завръщащи се от Мека. Вероятно родината й е Близкият Изток, Сирия, както подсказва името й. Пристига в Европа през 13 век благодарение на кръстоносците. Полусухият климат и богатата минерална почва на Дадес, произвеждащи между 3000 и 4000 тона диви рози, дават уникалното качество на розата, интензивно цъфтяща и естествено, много концентрирана. За да устои на пустинната среда и да цъфти през пролетта, розовият храст развива голяма жизнена сила, черпеща ресурсите си от много дългите си корени в дълбините на мароканската земя. Цялата тази жизнена сила пренася мароканската роза.

Фестивалът на розите в долината на Дадес се провежда след прибирането на реколтата в Келаа М'Гуна, намираща се на на шест часа път югоизточно от Маракеш. Този малък град привлича хиляди чуждестранни и марокански туристи от големите градове. По този повод жителите се обличат празничните дрехи, като се пръскат взаимно с розова вода и венчелистчета. Докато дефилират по улиците, те пеят, като редуват традиционните танци като танца на меча или танца на пчелата. Една-единствена млада жена си избира за „Мис Роза“ и обикаля със своята цветна и украсена колесница. В продължение на три дни сергиите предлагат на посетителите парфюми и козметика, както и кулинарни продукти, направени от дестилацията на розови листенца. Организиран под знака на еко туризма, този фестивал е традиционно годишно събитие, по време на което всички жители на региона празнуват сезона на реколтата.

Повече за мароканските женски национални облекла:
Мароканските кафтан и такшита са от съществено значение за мароканската жена, защото те са символ на мароканската оригиналност. Нито една мароканска булка или жена не биха искали да носят нещо друго освен кафтан или такшита на сватби, големи светски празници и семейни тържества.

Често не мароканските дизайнери объркват кафтана и такшитата и ги наричат и двете марокански кафтан. Но истината е, че мароканските жени и стилисти правят разлика между тях. Taкшитата е рокля от минимум две части. Тя се състои от кафтан или дфина, която се носи отдолу. И от фукия, която се облича върху него, и която е по-богата на орнаменти, бродерии, камъни и др. Такшитата обикновено се носят с Mdamma (колани) от коприна, злато или сребро, украсени със скъпоценни камъни - диаманти, рубини, сапфири и смарагди.

Кафтанът, който се носи и сам, е по-обикновен и има по-малко орнаменти. Мароканските кафтан и такшита често са отворени и прозрачни и могат да се носят със или без колан.

Традиционните шевове на мароканския кафтан и такшита са с различни орнаменти в различните райони на Кралството. Творенията, произлизащи от Фес например, се характеризират с отдавнашна оригиналност, която се смесва със сребърна или златна тел, и от която жените от града не се отказват. Стилът на столицата Рабат, известен също като махзания (официален), е уникален, защото представлява лек кафтан, напомнящ за тези, които жените са носели някога в двореца.
Много известни марокански дизайнери са се специализирали в кафтана и представят работата си по време на модните дефилета в Мароко и в други държави. Модното шоу „Марокански кафтан“, което обединява известни личности, дизайнери от цял свят и разбира се, медиите, е събитие, което се провежда ежегодно по време на изданието „Жените на Мароко“. Мароканското кралско семейство силно допринася за запазването и развитието на облика на това традиционно облекло, съчетаващо изкуство, иновации и оригинална култура, като същевременно запазва традицията и елегантността на мароканската жена. Кафтанът сега е официалното облекло по почти всички партита и събития както в Мароко, така и в чужбина...
Ив Сен Лоран също спомогна за преоткриването и стилизирането на мароканския кафтан.

галерия снимки: 14.11.2019 - Красота от Мароко озари Музея на розата

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж