Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Нови доброволки от Франция и Чехия ще работят в Казанлък

Нови доброволки от Франция и Чехия ще работят в Казанлък

Нови доброволки от Франция и Чехия ще работят в Казанлък. Те пристигнаха за да подадат ръка на хората с ограничени възможности посредством социални и образователни дейности. Анджелик от Франция и Ивона от Чехия ще прекарат в Казанлък 10 месеца по проект „Взаимопомощ” на неправителствената организация “Младежки център за развитие-Взаимопомощ” на програма „Европейски корпус за солидарност” и сега ще ви разкажем защо дойдоха в един малък град някъде в източна Европа. Анжелик Уолфф е 22-годишно момиче, идващо от Тулуза. Завършила е философия в университет във Франция и е решила да приеме предизвикателството да отиде в различна страна с много различен език и култура. Честно казано, България не е много известна дестинация в Западна Европа, може би с изключение на Златни пясъци, но Казанлък е място, за което тя със сигурност никога не е чувала. Не е за пренебрегване и факта, че за един философ социалната работа е абсолютно ново занимание и се изисква голяма доза кураж, за да се захванеш с нея.

Защо реши да дойдеш в България и да станеш част от проект „Взаимопомощ”?


"Реших да дойда тук по този проект, за да извършвам по-конкретни и социално насочени действия, свързани с междукултурни, образователни и екологични теми, и да развия способностите си да организирам проекти, събития, както  и да развивам своите социални и творчески умения. И всичко това, докато пребивавам в страна, която е непозната за мен. "

Какво обичаш да правиш?

"Обичам да свиря на китара, да чета, харесвам  театъра, да говоря за изкуство, настолни игри."

Какво означават за теб доброволчеството, екологията и България с по една дума?

Доброволчество –  Ангажираност

Екология –  Свят

България – Новост

Ивона от Прага е на 31 години и е изучавала маркетинг в Чехия и изкуства в Индонезия. Тя е доброволец в България за втори път, като първия и проект е краткосрочен в гр. София.

Защо се завърна в България?

“Интересно, всички ме питат това с такава изненада. А защо не? Вие не знаете колко красива е тази страна и е срамно, че никой в моята държава не знае за това. В очите на Чехите, България е просто евтина почивка на море. А има такава красива природа и култура. За това избрах този проект пред останалите с цел да промотирам България и нейната културна идентичност през електронните медии както и като търся доброволци за нашите проекти, но и в страната, защото българите наистина не знаят какво съкровище всъщност имат.

“Проекта всъщност буквално означава “Взаимопомощ”: Чужденци трябва да организират различни социални и образователни дейности за местните, което подобрява техните собствени способности.  Чрез взаимно споделяне на културни традиции или познания доброволците и местните хора трупат съвсем различен опит от този, който могат да получат в училище. Отворени хоризонти и възможности за работа или пътуване. Осъзнах от първия ми доброволчески проект и от тогава съм била доброволец в много страни, което ми позволи да видя много места, които никога не бих могла да си позволя да посетя.”

МЦР „Взаимопомощ“ непрекъснато кани доброволци за образователни, социални и екологични проекти. Новите перспективи, предложени от хора от различни страни, могат да разширят хоризонтите ни, да донесат нови идеи, както и мотивация и интереси и гледни точки, които идват с "новата кръв". Някои от последните събития, организирани от Взаимопомощ с доброволци, са Еко-фестивал, Езикови кафенета в библиотеката, проект за „Солидарна общност” по програми „Еразъм+” и „Европейски корпус за солидарност”.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: