Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ованес Торосян: "Предградието" е начин на мислене - да си на крачка от успеха

В новият прочит на „Предградие“, под режисурата на Ованес Торосян, театралността е сведена до минимум, а зрителите остават изненадани. Това наблюдение сподели самият Торосян в интервю за „Хоризонт“. Постановката на Казанлъшкия театър ще бъде представена на 23 февруари в софийския „Сити Марк Арт Център“ и на 25 февруари във Военен клуб - Казанлък.

„Това е едно различно със своята енергия и режисьорски прочит представление. Текстът е правен много в България, а нашата версия в Казанлъшкия театър е различна. Хората според мен бяха объркани, защото видяха нещо, което не очакваха. Докато го гледа, зрителят се обърква и не знае дали му харесва или не. Радва ме ефектът след представлението. То остава в главата му и започва да работи. Това е по-ценното в случая“, каза Ованес Торосян в интервю за предаването „12+3“.

Директорът на театъра в Казанлък Димитър Кабаков уточни пред „Хоризонт“, че самите млади актьори в театъра са поискали да работят с Ованес Торосян.

„Когато преди 3 години поех Казанлъшкия театър, си поставих за цел да привлека младите хора. Към момента ние имаме 9 млади актьори, от които петима са завършили миналата година НАТФИЗ и НБУ, а предишните четирима са завършили през последните 4 години. Половината от трупата на театъра е - да речем - студентска. Те внесоха особена енергия и дух. Казах им – имате картбланш, търсете текстове и кажете какво искате да направим. Накрая стигнахме до „Предградие“ – това е една от най-поставяните пиеси от студентите, защото героите са на тяхната възраст – благодатен материал за всички млади колеги“, заяви Димитър Кабаков.

Така се стига и до поканата към Торосян, който се съгласява, защото е имал желание да работи по текста.

„Бях искрен с колегите – и за техните постижения, и за техните несполучливи репетеции. Нищо не им спестявах. Това им подейства малко шоково в началото, но се разбрахме, че това е идеята – да си казваме нещата, без да имаме проблем. Лека-полека тази искреност спечели тяхното доверие, което се пренесе и в самия текст. Резултатът е искрено представление без претенции“, разказа режисьорът.  

Той допълни, че пиесата съчетава документалност и художественост чрез актьорското присъствие, а всякакъв вид театралност е минимизирана.

„В самата пиеса има една реплика – „Това са предградията, все едно си в документален филм“. Аз разчитам „предградието“ като начин на мислене – крачка пред успеха, крачка пред това, което искаш да се случи“, допълни режисьорът.

„Желанието и способността на всеки един човек да надскочи всички препятствия и най-малкото да се опита да постигне нещата, които мечтае – това разделя героите на „Предградие“ и всички хора“, смята Кабаков.

Целият разговор чуйте в прикачения файл.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж