Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Мариана Петкова, „Екопак България“: Отношението към опазване на природата и околната среда започва от нашето семейство

Мариана Петкова, мениджър „Връзки с обществеността“ към „Екопак България“, в интервю за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“


Водещ: Госпожо Петкова, каква е равносметката, която бихте си дали за изминалата година? Колко тона отпадъци бяха рециклирани?

Мариана Петкова:
За миналата година „Екопак България“ събра и рециклира над 100 000 тона отпадъци от 83 общини в България, с които ние имаме сключени договори за управление на системите за разделно събиране на отпадъци. За изминалата година ние успяхме да разположим във всички общини, в които работим, контейнери тип иглу, които са много по-екологични, поддържат чистота около тях и в същото време събират по-чист и качествен отпадък за рециклиране. Над 17 400 броя цветни контейнера сме разположили в тези 83 общини, в които ние работим, и сме обхванали над 2,5 милиона жители, които имат достъп до разделното събиране. За нас беше една успешна година.

Водещ: Казахте, че обслужвате 83 общини. А имате ли намерение да продължите дейността си в тази посока и да я разширите?

Мария Петкова:
В момента в България, може би, всички общини вече са обхванати от системите за разделно събиране на отпадъци. В България оперират пет организации за разделно събиране, които имат сключени договори с различните общини. И повечето от общините, над 96% от общините, вече са обхванати от системите за разделно събиране. Разбира се, при интерес от страна на някоя община, която би искала да сключи договор конкретно с „Екопак България“, ние ще откликнем на техните запитвания и възможности за партньорство.

Водещ: Какви кампании предвиждате тази година?

Мария Петкова:
Нашата стратегия по отношение на информираност на гражданите е насочена основно към образователни инициативи, защото за да бъдем успешни в разделното събиране, преди всичко трябва да сме информирани като потребители, като граждани, къде, какво, как се изхвърля, защо го правим, какви са ползите за нас и въобще за обществото ни като цяло. Ние продължаваме с кампаниите, които са насочени към училища и към най-малките, към децата. Създадохме образователен център, който е първият по рода си такъв в България въобще, свързан с разделното събиране и рециклирането на отпадъците. Намира се в София и е отворен за посещение за ученици над 14-годишна възраст и за възрастни, разбира се.

Водещ: Какво могат да видят там те?

Мария Петкова:
Този център се намира в един технологичен комплекс, в който е изградена и нашата най-нова сортираща инсталация за пластмаса, хартия и метал, така че посетителите, освен центъра, могат да посетят и сортирането на отпадъците и да видят как практически се случват нещата. В центъра посетителите, освен че се запознават с историята на създаването на отпадъците, на тяхното обслужване и на организираните системи за обслужване на отпадъците, научават всеки един отпадък през какви процеси на преработка преминава и в какви нови продукти той се превръща. Освен това в центъра сме погледнали от друга гледна точка, като сме представили отпадъците под формата на изкуство и как един отпадък може да се превърне в нещо полезно и много красиво. Там сме заложили на много интересни и артистични идеи, които да предложим на посетителите, като вариант, след като употребят даден отпадък, да могат да го превърнат в нещо полезно. Други кампании, които предвиждаме, за децата куклен театър предлагаме. Имаме образователна платформа, която е насочена към децата и към учителите, към класните ръководители, която нарекохме „Учители за чиста природа или зелено рециклиращо училище“. Там сме разработили и предоставили безплатно на всички учители, които са активни в тази посока, имат желание да обсъждат темата в клас, заедно със своите ученици, разработени теми и уроци, интерактивни материали, които те могат да използват, за да проведат един такъв тематичен час на класния ръководител. Разбира се, в програмата си имаме включени кампании, насочени към семействата, тъй като възпитанието, отношението към опазване на природата и околната среда започва именно там – в нашето семейство. Така че тази година, както и всяка година до този момент, ще бъдем много активни в тази посока.

Водещ: Госпожо Петкова, достигната ли е желаната ефективност в използването на суровините и намаляването на отпадъците?

Мария Петкова:
Разделното събиране като количества и като качество се увеличава всяка изминала година. Не са огромни скоковете, които се случват, но това в крайна сметка е свързано и с промяна на навици на поведение, на отношение в населението, което е доказано с времето, че се случва по-бавно. Нашите социални проучвания показват, че всяка година с 2 или 3% се увеличават хората, които събират разделно отпадъците си, което съответно се отразява и на количествата разделно събрани отпадъци и по-малко депонирани в депата отпадъци.

Водещ: Как най-лесно да събираме отпадъци? По какъв начин ще ни мотивирате?

Мария Петкова:
Най-лесно е да започнем вкъщи и да си направим едно приятно кътче или местенце, което да искаме да използваме всеки ден. Да увлечем нашето семейство, децата си, въобще близките си в тази дейност и вместо да бъде нещо досадно, да го превърнем в нещо приятно или в игра, или в някакъв такъв интересен момент, образователен, който ще ни мотивира да го правим постоянно, докато в един момент просто започнем да го правим без да се замисляме.

Водещ: Госпожо Петкова, вие провеждате и конкурс „Зелена община“. Кои бяха отличените общини?

Мария Петкова:
Този конкурс се провежда за четвърта поредна година. Той е насочен изцяло към общините партньори на „Екопак“. Тази година общините, които спечелиха конкурса в две от категориите, тъй като в една от категориите не беше присъдена награда, бяха за голяма община – община Русе, и за малка община – община Левски. Те са наградени с финансова подкрепа от страна на „Екопак“. Русе печели наградата от 25 000 лева за реализиране на проект в училищата, образователна кампания за деца, която ще включва интерактивни модерни технологии и под формата на игра ще привлекат вниманието на децата. Община Левски също спечели в нейната категория наградата за най-зелена община. Те печелят 10 000 лева за проекта си „Зелено училище“ за малки и големи, фокусът тук е цялото семейство – баба, дядо, мама, татко и аз. Те ще бъдат обучавани по специална методика, която общината е разработила съвместно със специалисти – психолози и педагози, така че в едно семейство изцяло всички да променят навиците си и да започнат да събират разделно. След което ще има т.нар. щафетна инициатива „Предай нататък познанието“ и през семейството ще се обхванат повече от гражданите на община Левски.

Йоланда ПЕЛОВА http://focus-radio.net/


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: