Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: За изграждането на пълен имунитет срещу морбили е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози ваксина – на 13 месеца и на 12 години

Интервю на Радио „Фокус“ – Смолян с д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Смолян.

„Фокус“: Д-р Чернева, какви са симптомите на морбили и как се предава заболяването?

Д-р Сийка Чернева: Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, и е силно заразна. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Източник на зараза е само човекът. Заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища – хрема, фарингит, конюнктивит със зачервяване, парене на очите, сълзене, светобоязън, кашлица повишена температура и обща интоксикация.  Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо зад ушите, по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

„Фокус“: До какви усложнения води болестта и може ли да доведе до увреждания или до фатален край?


Д-р Сийка Чернева: Усложненията са по-чести в ранна детска възраст, при възрастни и деца с предшестващи остри и хронични заболявания, както и при съчетание с други инфекциозни болести. Най-често срещани са ларингити, ларинготрахеити, бронхити, бронхопневмонии, тежка диария, възпаление на ухото. Тежки са усложненията от страна на нервната система – енцефалити и менингоенцефалити. Рядко, но много тежко усложнение е дегенеративно увреждане на централна нервна система, което може да се развие години след преболедуване от морбили.

„Фокус“: Има ли в момента болни от морбили в област Смолян и кога е регистриран последният такъв случай?

Д-р Сийка Чернева:
При епидемията в България през 2009 – 2010 г. заболелите са над 24 000 и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация. В област Смолян през 2010г. са регистрирани 98 случая на морбили и от тогава до момента няма регистрирани случаи. При 41 болни са регистрирани различни усложнения – със засягане на дихателна и храносмилателна система и очите. От всички заболели 73 бяха неимунизирани, а при 25 лица – с един прием на ваксина срещу заболяването.

„Фокус“: Колко процента от жителите на областта са ваксинирани срещу морбили и кога се поставят ваксините?

Д-р Сийка Чернева:
Единствената сигурна защита срещу морбили е имунизацията. Съгласно Имунизационния календар на страната тя е задължителна и се осъществява с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата се поставя  на 13-месечна възраст, а   реимунизацията –  на 12 години. За 2018г. в нашата област е отчетен висок имунизационен обхват с профилактичната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, който за децата на 13 месечна възраст е 98,06 %, а при реимунизираните 12- годишни деца  е 96,18 %. Навременната имунизация на децата съгласно Националния имунизационен календар е основна задача и отговорност както на общопрактикуващите лекари, така и на родителите. Призовавам родителите да проверяват имунизационния статус на децата си по отношение на морбили и при установяване на пропуски да се обръщат към личния си лекар.

Нели ГЕРГЬОВСКА

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: