Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

На 13 ноември почина известната казанлъшка спортистка Цветанка Христова


 Цветанка Христова е родена на 14 март 1962 г. в Казанлък. Нейната коронна дисциплина е хвърляне на диск. Започва своята бляскава кариера още на 20 години, когато става европейска шампионка в тази дисциплина. Цветанка Христова печели златен медал на хвърляне на диск на Европейското първенство през 1982 г., а на Световното първенство през 1986 г. завоюва сребърен медал, през 1987 г. е с бронзов медал също в световно първенство по лека атлетика.  На олимпиадата в Сеул през 1988 г. е с бронзов медал, на олимпиадата в Барселона завоюва сребърен медал. През 1991 г. печели златен медал на диск на Световното първенство по лека атлетика.

Цветанка Христова е печелила медали на много престижни международни и републикански първенства, на Световен студентски шампионат. Обявена е за спортист на ХХ век на Казанлък,. Освен  активен спортист, тя се посвещава и на треньорска дейност. През 2007 г. бе избрана за треньор на годината на Казанлък.

С решение на Общинския съвет през 1988 г. е обявена за почетен гражданин на Казанлък, след като печели в Сеул олимпийски бронзов медал.

Неин треньор от началото на кариерата й и е Петър Рахманлиев, също почетен гражданин на Казанлък от 1988 г.

Поклонението пред тленните останки на Цветанка Христова започва от 11.00 часа на 15 ноември в църквата  „”Св. Успение Богородично”.

Юлия Младенова
"Връзки с обществеността"
Община КазанлъкКазанлък. „Цветанка Христова никога не се криеше от трудностите и работеше всеотдайно", заяви за радио "Фокус" –Велико Търново Петър Рахманлиев – треньор на световната ни шампионка на диск. Той допълни: „Губя добър приятел в личен план. Цветанка беше една изключителна спортистка. Работеше всеотдайно, дори до последно, само преди 20 дни, тя беше на работа в лекоатлетически клуб „Атлетик". Погребението на казанлъчанката Цветанка Христова ще се състои утре от 11 часа в казанлъшките гробища.
Тя започва кариерата си преди 20 години, когато става европейска шампионка в дисциплината хвърляне на диск. Цветанка Христова е обявена за спортист на ХХ век на Казанлък. През 2007 г. бе избрана за треньор на годината на Казанлък. С решение на Общинския съвет през 1988 г. е обявена за почетен гражданин на Казанлък

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: